Само за няколко часа разлика пловдивчанин може да се окаже един от последните глобени заради липса на маска. Всичко зависи от това кога здравният министър Кирил Ананиев е подписал последната си заповед и съответни кога наредбата влиза в сила.

Пловдивчанинът разказва, че около 12 часа днес е бил с колело на велоалеята на булевард „Марица-юг“ . Полицейски екип го спрял за проверка и му съставил акт заради това, че не носи предпазна маска.  Освен него е имало и друго санкционирани заради неправилно носене на маски. Глобените са имали маска, но тя не е закривала правилно носа им.

Само два часа по-късно – около 14 часа Министерството на здравеопазването публикува и новата заповед на Ананиев, според която отпада нашето задължение да носим маски на открити обществени места. Въпросът в случая е кога министърът е подписал въпросната заповед, т.е. от кога тя влиза в сила.

Възможен е и друг вариант  - липсата на час да означава, че заповедта е валидна за цял ден. В такъв случай актовете на всички глобени днес, без значение от часа – падат.

В заповедта се посочва „Всички лица, които се намират на открити обществени места ( в т.ч. паркове, улици, автобусни спирки) са длъжни да спазват изискването за социална дистанция и всички противоепидемични мерки, като при необходимост от контакт с други лица да носят предпазна маска или друго средство, покриващо носа и устата“.

Официално: Отварят паркове и планини, махат маските на откритоМинистър Ананиев издаде двете заповеди