Няма да се удължава извънредното положение. Това обяви на извънреден брифинг след събрание на Министерски съвет финансовият министър Владислав Горанов.

"Одобрихме законопроект и ще го внесем в Народното събрание. Това е законопроект за изменение на Закона за здравето", обясни Горанов. 

Той поясни, че мерките в социално-икономическата сфера, както и ограниченията за разпространение на пандемията ще продължат да действат. Здравният министър Кирил Ананиев ще продължава да издава свои административни актове, с които да урежда здравните мерки. Това на практика означава, че здравните мерки ще отпадат поетапно по усмотрение на властите. 

"Този закон ще замени извънредното положение от последните месеци и ще позволи да се възстановим. Всички социални и икономически мерки, които са били в закона за извънредното положение и са уредени като такива, които ще продължат до края на извънредното положение, ще продължат още два месеца", поясни Горанов. 

На практика това означава, че всички действащи мерки към този момент ще останат, но ще бъдат вписани в закони, а извънредното положение по смисъла на Конституцията, няма да бъде удължавано. Към този момент то е със срок до 13 май и тогава ще отпадне. 

От ГЕРБ обясниха, че коалиционните им партньори са одобрили законопроекта и се очаква той да бъде приет без проблем в Народното събрание. 

Остава задължителното 14-дневно карантиниране за хора, влезли в страната. 

Ето какво придвижда готвената промяна: 

Горанов: Мярката 60/40 остава до 30 юниОт тук нататък ограниченията ще се налагат от министъра на здравеопазването

Отпада външното оценяване за учениците тази годинаУчениците от 7-ми и 10-ти клас няма да държат изпити