Пловдив вече има нова власт, но част от проблемите са наследство от предишното управление. В серия от текстове TrafficNews ще пропомни някои от тях и ще потърси коментар от новата управа на града за тяхното решаване, ако вече се начертали стъпките за тяхното решаване

Един от казусите, който години наред няма развитие е сградата, пригодена за кметство на район „Северен”. Недовършената сграда на булевард „Цар Борис III Обединител” пустее, набези са откраднали повечето ценни материали, а част от първите етажи са се превърнали в свърталище на наркомани и бездомници. Въпреки високото ограждение, мнозина се катерят по опасния строеж. Фасадата е обрисувана с графити, а част от мазилката е изкъртена с времето.

Припомняме, че близо 17 години сградата чака да бъде достроена. Договорът за строеж на сградата е сключен през 2001 г. за отстъпено право на строеж, като Общината получава около 600 кв. м или приблизително 14% обезщетение от земя. През 2006 г. "Заводски строежи" спират работа, като обявяват договора с Общината за неизгоден и намаляват обезщетението от 14 на 11%. През 2008 г. дружеството обявява фалит.

Община Пловдив губи право на строеж за кметство в КършиякаДвете години вече минават и нищо не е направено

След дела между фирмата изпълнител и Общината, магистратите постановиха, че "Заводски строежи" трябва да достроят сградата. Това не се случи и Общината заведе нов иск за обезщетение.

През 2018 година строителят - "Заводски строежи"  направиха предложение сградата да се довърши от Община Пловдив, като според експертите разходите ще бъдат близо два милиона лева. Към  момента Общината има да взима 300 хиляди лева от инвеститора.

По време на управлението на Иван Тотев бе взето решение да се търси друг терен и да се изгради нова сграда. Екскметът на район „Сверен”  Ральо Ралев депозира решение, бъдещото кметство да се построи на терена, върху който бе позициониран ресторант „Весело село”, намиращо се на булевард „Дунав”. Идейният  проект бе, освен администрацията, да се изгради и многоетажен паркинг. Към момента теренът, който е собственост на общината и се разпростира на 800 квадратни метра, се ползва за паркинг.

Търсят варианти за ново кметство на район „Северен”, трябват 2 млн. лева за сградата в КършиякаОбщината трябва да получи 300 хиляди лева от “Заводски строежи“

Идея: Сграда на кметството в „Северен“ и многоетажен паркинг наедно, ще спести 2 млн. леваТеренът на Веселото село може да се използва за проекта

До реализация така и не се стигна, както и до изграждане на проект. Финансирането, необходимо за изграждането на паркинга, е малко под 2 млн. лева.

Каква ще бъде съдбата на изоставения строеж и на многоетажния паркинг?

Наш репортер потърси за коментар новия кмет на район „Сверен” Стоян Алексиев. По думите му, той и екипът му от встъпване в длъжност се запознават с цялата документация около казуса.

„Казусът е много сложен. Има редица документи, които трябва да се анализират внимателно. С екипа ми сме сигурни, че ще стигнем до решение и вярвам, че съвсем скоро казусът ще се реши. На този етап обаче не може да се каже как ще действаме”, каза Стоян Алексиев.

Тепърва предстои да се гласуват бюджетите на районните администрации в Пловдив. Тогава ще стане ясно кои са основните цели, към които са се насочили в „Северен” и за кои проекти ще се търси финансиране.