Бъдещото кметство на район „Северен” и многоетажният паркинг в квартала да се построят заедно, като ползват един парцел. Тази идея бе дадена от кмета на района Ральо Ралев. В момента и двата проекта са в застой, като паркингът на пет етажа е на етап идейна платформа. Финансирането, необходимо за изграждането на паркинга, е малко под 2 млн. лева.

Една от най-болните теми на районната администрация в „Северен“ – новото кметство, изглежда обаче нерешима. Наскоро кметът заяви, че за доизграждането на кметството на Кършияка, на булевард „Цар Борис III Обединител” са необходими над два милиона лева. Иван Тотев обясни, че на този етап е по-изгодно да се търси друг терен и да се изгради нова сграда.

Многоетажният паркинг в Кършияка ще струва близо 2 млн. лева, побира до 100 колиСъоръжението ще бъде вдигнато на мястото на бившия ресторант „Весело село”

Припомняме, че близо 17 години сградата чака да бъде достроена. Договорът за строеж на сградата е сключен през 2001 г. за отстъпено право на строеж, като Общината получава около 600 кв. м или приблизително 14% обезщетение от земя. През 2006 г. "Заводски строежи" спират работа, като обявяват договора с Общината за неизгоден и намаляват обезщетението от 14 на 11%. През 2008 г. дружеството обявява фалит.

Ралев заяви, че терени за изграждане на кметство има. Единствената спънка за строителството му обаче е финансирането. Оказва се, че теренът на бившето Весело село, върху който има идея да се изгради многоетажният паркинг е подходящ за строеж и на кметство.

„За администрацията на район „Северен” може да се реализира сграда на две нива под или над този паркинг. Парцелът е на изключително комуникативно място, на площ от 800 квадратни метра. За нуждите на администрацията са необходими между 1000 и 1300 квадратни метра. Така, че на две нива може да се сберем и остават още три нива, където да се паркират колите. По устройствен план можем да вдигнем сграда на 5 етажа”, заяви Ралев.

 

Търсят варианти за ново кметство на район „Северен”, трябват 2 млн. лева за сградата в КършиякаОбщината трябва да получи 300 хиляди лева от “Заводски строежи“