Последните дни са изпитание и за най- закоравелите играчи в Националната лотария - талончетата се продават, но печалби не се изплащат. С една дума ти остава само тръпката - търкаш за кеф. Оказва се, че в Пловдив няма къде да си получиш печалбата от „Националната лотария”. След като пресата гръмна, че лотарията става държавна, а прокуратурата е очаква бизнесменът Васил Божков да пристигне с белезници от Дубай, хората масово се втурнаха да осребряват печалбите си от билетчетата. В паниката пък много търговци спряха да изплащат стойностите на картончетата, та дори и тяхната продажба.

Наш репортер тръгна по стъпките на билетчетата от лотарията. От посетените обекти се оказа, че никъде не може да се получи печалбата, освен ако картончето е закупено от веригата „Лафка”.

Две хранителни магазинчета в Кършияка продължават да търгуват със „стоката” на Национална лотария, но дори билетчетата закупени от тях, които са печеливши, не се изплащат.

„След новината за отнетия лиценз на игрите, отказваме да плащаме печалбите на хората. Продаваме, но не изплащаме”, заяви собственикът на магазин на улица „Иван Рилски” в район „Северен”.

Наш репортер посети и два от най-големите денонощни обекта, намиращи се до Новотела.

„Вече не продаваме билети, дори премахнахме щендера. Ако си търсите парите, се обърнете към Захари Бахаров”, шегува се продавач от нон-стопа на улица „Васил Левски”.

Каква е ситуацията по будките от верига „Лафка”? Системата в обектите работи, билети се продават, но печалбите се изплащат само ако стоката е закупена от веригата.

„Сканира се билета, ако е от нас се изпащат, но само до 100 лева. Ако е закупен от магазин, бензиностанция и друг обект, нямаме право да осребряваме билетите. Печалбите може да си вземете от „Изипей”. Може да попитате и във всеки един клон на Български пощи”, съобщи служителка от „Лафка” на булевард „Княгиня Мария Луиза”.

По път проверихме каква е ситуацията и по бензиностанциите. Оказа се, че в една от веригите, основен спонсор на Национална лотария, вече са спрени продажбите на билети. По фасадата на обекта са премахнати постерите, а по щандовете липсват кутийките със „стоката”.

Посетихме и клон на „Изипей”, където бяхме препратени от служителката на „Лафка”. От там ни бе заявено, че от десет дни не се изплащат печалбите, не само от конкретния клон, но и в цялата верига.

Последната надежда бе в клон на Български Пощи. Стъклата и касите все още са облепени с плакати на новите игри, дори тематичните билети, посветени на празника „Свети Валентин” могат да „извадят” очите на посетителите в клона. Над едно от гишетата дори стои лепенка: „Тук се продават билети и се изплащат печалби от Националната лотария”.  Да, ама не.

Наш репортер се оказа един от многото задал въпроса дали ще се осребри печелившия му билет.

„Не изплащаме печалби. Във всички клонове е въведена тази политика. Както „Лафка” ви препраща към нас, така и ние ви препращаме към „Лафка””, заяви служителката на пощата в Столипиново.

Междувременно от дни щандът на Национална лотария в един от пловдивските молове не работи. Билетите са прибрани, служители липсват, а на екраните върви текст, че системата не работи.

Социалните мрежи също са залети от коментари и постове, посветени на Националната лотария, билетчетата и печалбите. През последните дни един от масово споделяните статуси бе: „Народ, който знае, че няма печалба, но продължава да търка билетчета, не може да бъде унищожен”. Иронично, но факт – до един служителите на всички проверени от наш репортер обекти, бяха категорични, че все още хората масово купуват билети, с надеждата да са бъдещите милионери на България.