Икономическа полиция и служители на митницата влязоха днес във винзавода в Първенец.  Спецакцията започна  следобед, след като служители на Гранично полицейско управление - Варна заловиха по-рано днес половин тон алкохол без акцизен бандерол. Алкохолът е открит в микробус на завода, който е спрян за проверка на пътя Варна - Бургас. В него са открити 150 тетрапак опаковки от 5 литра и 3 литра с етикети на различни видове вина. Полиция и митничари са блокирали от часове производствената база. В момента Икономическа полиция проверява щателно документацията и дали на територията на предприятието има безакцизен алкохол. 


При проверка се оказало, че те са пълни с ракия, уиски, водка и мента. В буса са открити и редовни стъклени бутилки със същите алкохолни питиета. Прокурорът обясни, че предстои да се установи дали те са били мостри за пласмент на нелегалния алкохол и дали стоката идва от винпрома. По документи стоката била предназначена за варненска фирма. Задържани са шофьорът на буса, синът му и още един пътник - и тримата са от Първенец.

Това е поредната акция във винпрома, собственост на фирма "Джиро Трейд". Единият от собствениците, бизнесмена Тодор Неделчев, преди няколко месеца бе осъден на две години и шест месеца за катастрофа с причинена смърт. Той е наказан и лишаване от право на управление на МПС за срок от 3 години и 6 месеца. 

В същото време срещу алкохолния бос върви още едно обвинение, за производство на фалшиви пари. 34 000 фалшиви монети с номинал 2 паунда бяха открити при обиска в дома на алкохолния бос, която бе проведена от ГДБОП на  13 юни, в Първенец. Неделчев е бил водач на престъпната група, която се занимава с производството и пласирането на ментетата. 

Името на Тодор Неделчев бе свързано и с друга  серия криминални прояви. През 2011 година имаше  серия палежи на къщи и автомобили в селата от Родопската яка. Пожарите , които на пръв поглед не бяга свързани, се оказаха поръчани от един същ човек – един от собствениците на винпрома на „Джиро Трейд”  в Първенец – Тодор Неделчев. Жертви на палежите бяха митничар, бивш следовател, земеделец, съпругата на зам. кмет, полицай, работници.  Причината за огнената вендета бе отмъщение.

Предстои във връзка с алкохола без бандерол да бъде разпитан другият собственик на винпрома - братът на Тодор - Иван Неделчев.

Очаквайте подробности!