„Най-масовото нещо в българския народ е неговият телефон. Възможно е с SMS уведомяване, подобно на това на плащането на Синя или Зелена зона, да известяваме къде отиваме. Подобна е системата в Гърция, ние следваме добрите практики по света. Ние също имаме семейства и изпитваме големи неудобства, но това е единственият начин да се спасим”, отговори ген. проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на въпрос как може да се следи кой къде отива при по-затегнати мерки.

„Тепърва ще се прави десертация след края на епидемията какви са били рисковите фактори – пушачи или не. По отношение на дезинфектантите от 10 аптеки в 8 намерих. За маски – проблемът е съществен и то в глобален мащаб. Франция е поръчала 1 млрд. и няма откъде да ги вземат. Изчерпват се и количествата на ръкавици, предпазни облекла, дефицит на тестове. До сряда очакваме 1 млн. души в света да се разболеят”, отговори на журналистически въпроси генералът.  

Относно новите случаи, те са в леко състояние, като сами са потърсили медицинска помощ. На въпрос какви са симптомите, за да се прави тест за COVID-19, Мутафчийски отговори:

Още 8 случаи на заразени с COVID-19! Един от тях е в Пловдив127 души се лекуват в момента в болници в страната

„Може да се направи тест, ако предстои болнично лечение. В САЩ, ако имаш двустранна бронхопневмония, температура над 38 градуса, увеличени левкоцити и намалени други кръвни показатели, те диагностицират с коронавирус заради невъзможността за масово тестване”, каза проф. Мутафчийски.  Той даде за пример Германия, където се правят 500 000 теста за седмица с PCR.

Темата относно разходките, генералът отново бе категоричен:

„Трябва да се излизаме на три дни веднъж до магазина, до аптеката и до работа. Какво значи да се разхождаме, докато светът пламти като пожар?”, каза Мутафчийски. Той добави, че на ден получава по 100 имейла и вече няма да отговаря, тъй като няма физическата възможност.

„Глобяват в паркове и там където има насъбрали се хора. Получаваме писмо, че ще атрофират мускулите на възрастните хора, на деца с увреждания… Идеята е физическия контакт да се ограничи, за да не умрат”, каза председателят на Националният кризисен щаб.