Българи от страната и чужбина даряват средства за изграждането на малък православен параклис край Чирпан. Повече от десет години църковното настоятелство при храм „Св. Пантелеймон“ в село Стоян Заимово се опитва да възроди святото място и да построи параклис в местността "Голямата черква". Тя се намира на 1.5 км от селото, на място, на което е имало седем черковища и манастири. 

"Голямата черква" е свята кауза, която обедини родолюбиви сънародници от страната и чужбина с една цел - да върнем  Божията благодат над земите на Тракия. Построяването на дом Господен е дело мъчно във времена на безпросветност и духовен упадък, но това още повече ни задължава да бъдем съзидателни, да бъдем отговорни за възпитанието на децата ни”, посочи пред TrafficNews Златка Колева, член на инициативния комитет при Църковното настоятелство на храм „Св. Пантелеймон“.

Тя разказа, че най-трудното е свършено – извоювано е място за строеж, откупено е от църковното настоятелството със съдействието на Община Чирпан. Изработен е и проект за храма, който се намира в Старозагорската митрополия. „Имаме благословията и на Негово Високопреосвещенство старозагорския митрополит Киприан. Най-важното за мен е, че кампанията започнаха деца и старци. Много символично. Сякаш децата ни насочиха да се обърнем към духовното. Петокласници организираха кампания, която нарекоха „Урок по любов”. Всеки ден събираха по 30 стотинки и накрая ни дариха 30 лева. Включиха се и пенсионери“, обяснява Колева.

До момента са събрани 10 656 лева. За строителството на храма са нужни 30 000 лева. „За наша радост, каузата ни стана национална, подкрепиха ни много медии и хора на изкуството. Но въпреки многогодишните ни усилия, не можем да се справим с набирането на нужните средства”, допълва Златка Колева.

Легендата разказва, че мястото, където ще бъде построен храмът, е открито от двама овчари, независимо един от друг. Единият вижда човек с бели дрехи, който му казва, че е Свети Пантелеймон и че тук – на това място в местността „Голямата черква”, през 1212 г. той поръчал на трима братя да издигнат голям Божи храм. Според легендата, той просъществувал около 300 години, преди да бъде разрушен и запален от турците. В пожарище погинали 8 монаси, които, преди да загинат, успели да скрият каменна плоча с врязан в нея православен кръст.

Преди години мястото е посетено от археолози, които откриват зид на манастир от XII век, а също пръснати из целия терен строителни материали и керамика. Сега на мястото, където ще бъде построен храмът, е издигнат кръст. Около него хората, които от години идват на поклонение в местността, оставят даровете си. Интересно е, че кръстът е поставен точно на посоченото място за олтар на черквата. Местните разказват още, че на това място хората имат видения, получават облекчение, някои са чували камбанен звън.

Има и други данни, които показват, че легендата почива на реални факти. В етнографско проучване възрожденецът Никола Събчев разказва, че между чирпанските села Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. Твърдението е подкрепено, освен от спомените на местните, и от запазените имена на близките местности. Край Голяма черква, която се намира на възвишение, има още няколко хълма, които също носят подобни имена – Гергьовска черква, Медна черква, Каменна черква, Брайкова черква. А за възвишение с наименование „Черквата на Св. Илия“ легендата разказва, че когато светецът бил грабнат на небето от Господ, спрял на този хълм да си почине.

Всеки, който иска да помогне да строителството на храма, може да дари средства:

Банкова сметка на Храм Св. Пантелеймон:

Уникредит Булбанк,

Булстат 177198318

UNCRBGSF, BG 50

UNCR 7000 15 23 08 58 95