Адвокатски трик извади Любомир Трайков от ареста. Липса на адвокати и изтичане на двумесечния срок на наложената му мярка са предпоставките за освобождаването на младежа. Разследването срещу Трайков е приключило на 20 януари.

През ноември миналата година той уби трима души в зверска катастрофа на бул. „Руски“ в Пловдив.

По закон мярката за неотклонение „задържане под стража“, която беше наложена на обвиняемия, не може да продължи повече от два месеца във фазата на досъдебното производство. 

На 18 ноември, малко след 1 часа през нощта, на кръстовището на бул. "Руски" и ул. "Ген. Данаил Николаев" в Пловдив, 26-годишния шофьор, карайки "Ауди А7" с алкохол в кръвта, уби на място мъж и жена, а третата жертва – момиче на 23- години, почина след няколко дни в болницата.

Още на същия ден Окръжната прокуратура в града под тепетата му повдигна обвинение. От тогава до 20 януари 2017 г. бяха извършени множество действия по разследването – два огледа на местопроизшествието, следствен експеримент, огледи на веществени доказателства, разпитани са голям брой свидетели, изготвени са няколко експертизи. По делото е установено, че скоростта на движение на лекия автомобил е била по-висока от разрешената за движение в населено място, а количеството на алкохол в кръвта на водача е над 0,5 промила.

Двамата защитници на обвиняемият са били призовани да се явят за предявяване на материалите по делото. След като не го правят, прокуратурата е изпратила искане до Адвокатската колегия в Пловдив за определяне на резервен служебен защитник на Любомир Трайков.

От там обаче не уважават искането на обвинението.

Тъй като според разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс предявяване на делото се извършва задължително с участието на защитник, когато обвиняемия е с мярка за неотклонение „задържане под стража“, Окръжната прокуратура в Пловдив променя мярката за неотклонение на 26-годишният мъж в „домашен арест“. Решението влиза в сила от събота, 28 януари. 

Още по темата - в новинарския обзор на ТРАФИК ТВ: