„Сградата попада в групов паметник и не е била съгласувана с института за недвижимо културно наследство, а това е трябвало да стане. Задължително това е трябвало да стане, независимо, че е имало грешка е е била отбелязана отсрещната сградата като планоснимачни номера, а не тази. Като групов паметник, сградата подлежи на съгласуване.”

Това е становището на археолозите, което арх. Виолета Раева изложи на въпрос на TrafficNews.bg за статута на бившия Тютюнев склад.

„От цяла седмица идват от общината и наблюдават какво се случва, защото се правят, че нищо не знаят”, възмути се жена от квартала, която цяла седмица е подавала сигнали за случващото се на място.

Сградата беше частично разрушена в Пловдив. За да спрат машините, тази сутрин пред бившите Тютюневи складове хора направиха жива верига. Хората се събраха рано сутринта пред старинната сграда зад автогара Юг. До тази мярка се стигна, след като започна събарянето на един от най-красивите тютюневи складове в Пловдив. Протестиращите настояха дейностите по разрушаването на сградата да бъдат прекратени, като тя и стенописите да бъдат възстановени.

През годините сградата е сменяла няколко пъти собствениците си, като последната покупко-продажба е била през 2005 година. На документи в момента тя е собственост на италианци, но според част от протестиращите зад тях стоят крупни български бизнесмени, които искат да вдигнат хотел. Протестиращите пловдивчани взеха символично по една тухла от отломките на сградата и я поднесат поставиха в знак на протест пред вратата на Община Пловдив.

Какво обясниха хората, заместник-кметът по общинска собственост Димитър Кацарски, археологът Виолета Раева и художникът Вълчан Петров, който е рисувал стенописи вътре – вижте във видеото:

TrafficNews.bg