Франция затвори границите си след поредица от 7 атентата тази нощ! Това предават световните телевизии. Президентът на Франция Франсоа Оланд обяви извънредно положение60 са потвърдените жертви до момента, над 100 са ранените. Десетки хора са заложници.

Френският президент беше на един от атакуваните обекти - "Стад дьо Франс", където се игра мачът Германия - Франция, но беше евакуиран от службите за сигурност.

"Има описание на нападателите – те са трима, без маски, с открити лица.
Според свидетелски разкази те са викали „Алах е велик”.", предаде кореспондентът на бнр в ефира на бнт преди минути.

"Поисках военни подкрепления. Въвежда се извънредно положение, което означава проверка на целия Париж.

Това е безпрецедентна мярка за цялата страна. Не се е случвало от войната в Париж.", каза в изявление президентът Франсоа Оланд. 

Ще бъдат затворени и всички училища. Забранено е движението на хора по улиците.

Три атаки е имало в десети район на Париж близо до концертната зала, има загинали и по улиците близо до Халите в посока Лувъра.

„Те правят тези атаки точно в петък вечер, когато хората са настроени за почивка, за среща с близки и приятели навън. Точно тогава тук хората не са вкъщи.”, коментира френски журналист от едно от местата на трагедията.

7 атентата са станали в центъра на Париж. В ресторант стрелец с автоматично оръжие е откри огън и уби 11 души, съобщава Асошиейтед прес. По същото време е избухнал взрив близо до стадион "Стад дьо Франс" по време на футболния мач Франция-Германия,. Там е присъствал и президентът Франсоа Оланд, но е бил евакуиран.

Свидетели разказват, че имало тела на загинали хора по земята. След края на мача хората са изпаднали в паника. Полицията съветва да не се ползва метрото.

Според френски медии, цитирани от ТАСС, взривовете в района на "Стад дьо Франс" са били най-малко три.

В момента не се изключва версията един от тях да е предизвикан от атентатор самоубиец, тъй като край стадиона е намерено взривено тяло.

Според първоначалните данни първият взрив е избухнала по време на първото полувреме на мача. Вторият и третият - на почивката между двете полувремена.

Телевизия И-теле съобщи, че стадионът е отцепен от правоохранителните органи, а на зрителите не се позволява да го напуснат. Вероятният брой на зрителите е няколко десетки хиляди. Капацитетът на стадиона е за 80 хиляди души. Отборът на Германия също не е напуснал спортното съоръжение, съобщи старши-треньорът на германците Йоахим Льов на живо за телевизия А Ер Де.

Следобедът на 13 ноември футболистите на Германия са били евакуирани от хотела си във френската столица. Причината е била сигнал за бомба.

Префектурата на парижката полиция съобщи, че има взети заложници в концертната зала "Батаклан". Взетите заложници са най-малко 100 души. Терористите в залата крещели, че "отмъщават за Сирия" , съобщават френските медии.

Очевидци заявиха, че полицията е отцепила централен парижки квартал, където според медийни информации въоръжени лица са стреляли в ресторант, причинявайки жертви, допълва Ройтерс. Стрелбата в частност е била в ресторант "Малката Камбоджа" северно от Париж. Стрелците не са задържани. Местопроизшествието се намира недалеч от сградата, където през януари терористи разстреляха журналисти от сатиричния седмичник "Шарли ебдо", отбелязва френската телевизия БФМ, цитирана от ТАСС.

С оглед на първоначалните данни снощните нападения в Париж вероятно са били координирани, заявиха американски представители от сферата на сигурността, цитирани от Ройтерс.

Френското радио "Европа 1" съобщава за нова стрелба в центъра на Париж в търговски център.

Президентът Оланд е свикал извънредно министерско заседание в Елисейския дворец.

"Това е атака не само на Париж, а не само на хората на Франция, но една атака цялото човечество и универсалните
ценности, които споделяме", заяви президентът на САЩ Барак Обама в Белия дом. Той нарече атаките на "скандалeн
опит да тероризира невинни цивилни граждани."

Ето и ВИДЕО на ЖИВО от мястото:

Видео от момента на експлозията и паниката на стадиона вижте тук:

TrafficNews.bg