Националната кампания “SOS! Час внимание” – инициатива на “TRAFFIC SOT”  в партньорство с  Българския Червен кръст стартира днес в Пловдив. Инициативата, която се развива вече трета година в областта и в нея са се включили над 3000 души, ще търси доброволци и за Пловдив.

Тази година 1 октомври бе посветен на увеличаващия се брой възрастни хора в градовете по цял свят. В тази връзка ООН призовават към изграждане и адаптиране на градската среда към нуждите на възрастните хора и осигуряване на тяхното благосъстояние, в това число безопасни домове, достъп до образование и услуги, архитектурна среда и др. Мотото събитието е „Устойчиво и пълноценно включване на възрастните хора в градската среда“.

Инициативата ще обиколи всички райони на града. 

“SOS! Час на внимание” е кампания, която цели да ангажира всеки, който има възможност и добра воля да се включи в ежемесечните акции на “TRAFFIC SOT” и БЧК. Доброволците гостуват на самотните възрастни хора, разговарят с тях, изслушват и им помагат в домакинството. 

Освен към доброволци, кампанията “SOS! Час на внимание” е отворена и към големите фирми и компании, които могат да се включат в нея, чрез ангажиране на своите служители в доброволчески дейности.

Утре, в 11 часа, в Цар – Симеоновата градина,  доброволци ще прекарат няколко часа с възрастни хора, ще разговорят с тях, а тези които желаят ще могат да измерят кръвното си налягане.  Около фонтана „Деметра“ ще има няколко арт работилници, в които сръчни баби ще правят оригами, ще играят „Не се сърди човече“ , ще рисуват с ориз. Ще бъде обявен и конкурс за най- добра детска рисунка на тема „ Моите баба и дядо“.

В Област Пловдив през последните  година и половина служителите на “СОЦИАЛНА ПРОГРАМА В ПОДКРЕПА НА ХОРАТА” на TRAFFIC SOT са реагирали 575 пъти на „медикал бутон“ и са осигурили спешен превоз до лечебно заведение и съдействие на Бърза помощ, осигурили са превоз до лекар на самотни хора  12 080 пъти и 13 200 пъти са купили лекарства на трудно подвижни хора. Хората от кампанията са провели  96 000 обаждания с абонати, отзовали са се на 1 920 сигнала за проблеми с телефонни измамници, 750 пъти са реагирали на сигнали за взломни кражби, 900 пъти са се намесили при случаи с насилие, проблеми със съседи  и др. Служителите на охранителната фирма оказват съдействие  при тежка физическа дейност, при битови проблем, при закупуване на храни на трудноподвижни хора. Регистрирани са 12 800 такива случая. 14 500 пъти охранители са осигурявали превоз на трудно-подвижни хора до  банка, комисия ТЕЛК, община, кметство или друга институция. 24 000 са превантивните посещения в домовете на възрастни хора,

 

Проведени са 315 кампании на цялото население в населеното място , като са обхванати 21 000 жители на различни градове и села на територията на Област Пловдив.

TrafficNews.bg