Samsung разработва нов аксесоар за виртуална реалност, чрез който да може да се симулира усещане за движение, съобщава онлайн изданието Pocket-Lint. Entrim 4D VR стимулира нервите и слуха, за да създава усещане за движение и летене.


Устройството е дело на лабораторията за разработки C-Lab на Samsung. То използва няколко технологии и специални алгоритми, за да подава сигнал към нервените окончания в ушите. Той може да бъде чрез вибрации, електрически импулси и звук.

Всичко това се синхронизира с тялото и случващото се на екрана, за да се създаде усещане за движение. Samsung дава за пример, че Entrim 4D може да се използва дори и при управлението на дрон, като от него се взимат данните от сензорите и може да се създаде усещане за потребителя, че лети. При това положение няма да са необходими допълнителните столове, които да се движат в синхорн със случващото се на екрана.

Според компанията системата е специално разработена да предотвратява прилошаване или завиване на свят при използване на виртуална реалност. Това е чест страничен ефект заради заобикалящата виртуална среда, която обърква сетивата. Entrim 4D за сега е в начална фаза на разработка, но Samsung е уверена, че скоро устройството ще се появи и в бъдещите комплекти за виртуална реалност.