"Манхатън" и "Мартини" са два от най-класическите коктейла, които задължително са част от арсенала на всеки себеуважаващ се барман. Той би ни напомнил, че "Манхатън" се прави с уиски, вермут и битер, докато "Мартини" - с джин и вермут.
И както често се случва с коктейлите, нови такива обикновено се "раждат", когато се експериментира и се смесват съставките от различни рецепти. Именно по този начин е създаден и коктейлът Martinez - "детето" на "Манхатън" и "Мартини".
Точният произход на Martinez обаче остава неясен. Едната версия е, че барманът Джери Томас го е измислил за клиент, който е пътувал до пристанищния град Мартинес в Калифорния. Градът обаче настоява, че коктейлът, носещ неговото име, е дело на местен барман.
Това, което все пак със сигурност знаем за Martinez, е, че се споменава за първи път в книгата The Modern Bartenders' Guide от 1884 г. Смята се обаче, че коктейлът може и да е предшествал изданието с десетилетие или повече. Три години по-късно той се появява и в друга книга - The Bar-Tender's Guide by Thomas. Именно на рецептата в нея барманите обикновено залагат, за да го приготвят и днес.
Въпреки че с Martinez може да се експериментира, като се използват различни видове джин, включително такъв с плодов вкус, както и сух вермут вместо сладък, от Liquor съветват да опитаме първо традиционната рецепта.
Какво ни трябва
- 45 мл джин
- 45 мл сладък вермут
- 10 мл Luxardo maraschino liqueur (или друг черешов ликьор)
- 2 капки ангостура битер
- резен портокалова кора
Какво ги правим
В смесителна чаша с лед слагаме всички съставки и разбъркваме, докато се охладят добре. После прецеждаме в предварително охладена коктейлна чаша и гарнираме с резенче портокалова кора.
Източник: Lifestyle.bg
Още от категорията
Кератопигментация: Татуирането на очите набира популярност