"Манхатън" и "Мартини" са два от най-класическите коктейла, които задължително са част от арсенала на всеки себеуважаващ се барман. Той би ни напомнил, че "Манхатън" се прави с уиски, вермут и битер, докато "Мартини" - с джин и вермут.

И както често се случва с коктейлите, нови такива обикновено се "раждат", когато се експериментира и се смесват съставките от различни рецепти. Именно по този начин е създаден и коктейлът Martinez - "детето" на "Манхатън" и "Мартини".

Точният произход на Martinez обаче остава неясен. Едната версия е, че барманът Джери Томас го е измислил за клиент, който е пътувал до пристанищния град Мартинес в Калифорния. Градът обаче настоява, че коктейлът, носещ неговото име, е дело на местен барман.

Това, което все пак със сигурност знаем за Martinez, е, че се споменава за първи път в книгата The Modern Bartenders' Guide от 1884 г. Смята се обаче, че коктейлът може и да е предшествал изданието с десетилетие или повече. Три години по-късно той се появява и в друга книга - The Bar-Tender's Guide by Thomas. Именно на рецептата в нея барманите обикновено залагат, за да го приготвят и днес.

Снимка 660917

Въпреки че с Martinez може да се експериментира, като се използват различни видове джин, включително такъв с плодов вкус, както и сух вермут вместо сладък, от Liquor съветват да опитаме първо традиционната рецепта.

Какво ни трябва

  • 45 мл джин
  • 45 мл сладък вермут
  • 10 мл Luxardo maraschino liqueur (или друг черешов ликьор)
  • 2 капки ангостура битер
  • резен портокалова кора

Какво ги правим

В смесителна чаша с лед слагаме всички съставки и разбъркваме, докато се охладят добре. После прецеждаме в предварително охладена коктейлна чаша и гарнираме с резенче портокалова кора.

 

Източник: Lifestyle.bg