Първият човек на Земята се е появил край Чирпан. Оттам прародителят на човека се е преселил в Африка, за която се счита, че е майка на човешката цивилизация. 

Това сензационно разкритие идва след откриването на зъб от хоминид (пряк предшественик на човека, б.а.) близо до града. Находката е намерена от проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН, съобщи bradva.bg.

Експертиза, правена във Френската академия на науките, потвърждава, че това е най-старата находка от прачовек в света. Тя е открита при проучване на масов гроб на животни от късния миоцен (10,7-5,3 милиона години пр.н.е.) в изоставена пясъчна кариера край Чирпан през есента на миналата година. Обявяването й е бавено, за да може безотказно да се докаже нейната уникалност.

Френската академия на науките потвърждава по-късно, че става дума за горен предкътник на човекоподобна маймуна. Така намереният зъб край Чирпан се признава за част от най-стария познат на науката хоминоид. Френските учени са категорични, че откритието от Чирпан ще предизвика истинска сензация в палеонтологията. Според тях находката може да промени традиционната представа за еволюционната линия на развитие на вида. 

„Откритият зъб е повече от потресаващ. С негова помощ със сигурност можем да твърдим, че хоминидите нямат африкански произход. Новата теория е, че предците на човека са тръгнали от Балканите преди 7 млн. години и впоследствие са мигрирали в Африка“, категоричен е проф. Николай Спасов. В момента Спасов и шефът на парижката Лаборатория по еволюция на човека д-р Дени Жераадс продължават разкопките в търсене на още останки на загадъчния човешки братовчед.

През 2007 година в местността "Азмака" край Чирпан, която е признато находище на древни останки, любител-палеонтолог открива зъб на хоминид от преди 7 милиона години. Там бе открит и череп на мастодонт.

TrafficNews.bg