Пловдивчанин реши да отбележи в аванс Националния празник и да поздрави всички българи по нетрадиционен начин – като извая Паметника на свободата от сняг. Изящната скулптура е изработена от един тон лед, висока е над 2 метра и отнела на Иван Генев над 20 часа работа.

Идеята ми беше в тези сложни пандемични времена да накарам хората да се усмихнат. Да им създам настроение. По-възрастните, които навремето са правили снежни човеци, да се върнат в детството. За съжаление, в последните години децата в Пловдив не могат да се порадват на много сняг”, споделя пред TrafficNews Иван.

За младия мъж ледените скулптури са хоби. Той никога не се е занимавал професионално с изкуство. Въпреки това при всеки паднал сняг пред магазинчето, което държи, се появяват интересни фигури - миньон, фараон, мечка, огромни снежни човеци. Този път обаче искал да е нещо патриотично, с което да трогне минувачите.    

В изработката му помогнали Стоян Кондаков, Тодор Тодоров, Алек Царукян и още няколко приятели. Мъжете почистили тротоарите пред магазина, а камарите сняг превърнали в паметника Шипка.

Разпечатвам си снимки и по нея работя”, споделя Иван. Снегът разбърква с вода, за да може по-лесно да гради фигурите, и оформя прецизно всеки елемент с макетно ножче.    

Пловдивчанинът обяснява, че могат да се направят още много детайли, но няма да има достатъчно време. Обмисля да изработи и черешово топче, ако температурите позволят.

Той е снимал всяка стъпка от изработката на ледения паметник и ще публикува видеото в социалните мрежи. Желанието му е да мотивира и други да творят.

Вероятно много хора се обезсърчават, тъй като скулптурата ще остане само 2-3 дни. Но аз решавам да се жертвам за настроението на всички. Забавлявам се. А и спортувам активно и за мен това е една добра тренировка – дълго време след това имам мускулна треска”, смее се мъжът.  

Вижте и останалите творби от лед, които Иван Генев е изработил в годините: