Родена в Смолян, а той в морската столица Варна, страстта им към спортните танци ги среща, а от две години насам Мартина Кондаклиева и Кристиян Дончев пишат история в този спорт и гордо славят България. Тяхното добро сътрудничество ги превърна във водеща двойки в страната ни. Неотдавна те станаха шампиони на най–мащабното състезание по спортни танци German Open Championship ( GOC ) в Щутгард. Престижната награда, доказа, че могат да надминат изключително голямата конкуренция от целия свят.

Това е исторически успех за България, тъй като до този момент никога българска двойка не е печелила медал в три дисциплини. Мартина и Кристиян завоюваха категорично два златни медала в дисциплината 10 танца стандарт, и един бронзов медал в латина, а сега гледат целеустремено към предстоящото световно първенство.

Мартина Кондаклиева започва да се занимава с танци от ранна възраст и до днес те са всичко за нея. Тя бързо се отличава със своята техника и усет към ритъма, което я води до редица успехи. На 13 години красивата тийнейджърка вече няколкократна шампионка на България. Мартина и Кристиян се състезават за Клуб по спортни танци „Бургас 75” , но тренират с Христо Христов стандартни танци, който е от Пловдив и е един от младите и най-добри треньори в България. Той е треньор и на пловдивския клуб СК „Фен 2011-Пловдив”, чийто мениджър е майката на Мартина Юлия Порязова. Андрей Тодоров и Анастасия Тодорова също участват в треньорския състав и провеждат тренировки по латиноамерикански танци с младите надежди.

Танцовата двойка разказа пред екипа на TrafficNews, че успяват да съчетаят всичко, въпреки разстоянието, което им коства да прекосят, за да тренират заедно. Едно тяхно ежедневие е планувано още от предходния ден, а Кристиян и Мартина пътуват почти всяка седмица до Бургас, за да проведат тренировката си по латиноамерикански танци. 13-годишният танцьор често идва до Пловдив чак от Варна.

Запознах се с танците  на 4 години в Смолян, там също имаме клуб и аз се влюбих в този спорт. След като се събудя отивам на училище, а после в злата. Стоя около 4 часа там, когато съм сама, а когато съм с Кристиян танцуваме до вечерта. Трудно съчетавам танците с ученето, но се справям”, допълни Мартина Кондаклиева.

Мартина и Кристиян са изключително признателни към своите треньори и родители, с чиято помощ са станали танцова двойка. „За една танцова двойка е важно разбирателството, винаги може малко да се караме, но няма как без това. Бяхме се подготвили много добре за Щутгард и искахме да покажем на какво сме способни. German Open Championship 2024 е международен турнир, който е много престижен. Най-добрите взимат участие в състезанието, което се провежда в 5 дни. На ден минават повече от 5 хиляди двойки в едната зала, а те са общо три конгресни зали. Няколко пъти чухме химна на България, това е много голямо нещо за нас и за България. Когато разбрахме, че сме на първо място не можахме да повярваме, всички плакахме, все пак там имаше над 30 нации”, разказа Мартина.

Нейният партньор Кристиян започва да танцува едва на 6 годишна възраст. Влюбва се в танците благодарение на своята сестра Никол Дончева, която също години наред се е занимавала с това.

Пътувам постоянно, за да провеждам тренировките си. Обмислям обаче след 8 клас да дойда да живея в Пловдив, за да се съчетаваме с Мартина. Бяхме наистина много щастливи след успеха ни, а нашите треньори винаги ни съветват да не се притесняваме и да покажем това на което сме способни. Затова отидохме и просто грабнахме първото място. Моите приятели също бяха много щастливи, те винаги са ме подкрепяли и много се гордеят с това, което правя”, разказа Кристиян.

Извън залата 13-годишният танцьор обича да играе футбол и да прекарва време със семейството си. На първо място за Кристиян са танците, защото това е любимото му нещо. Самият той заяви, че много обръща внимание и на училището, защото сега му предстоят матури. В бъдеще иска да се занимава с интериорен дизайн и още от сега прави опити да влезе в този бранш.

Въпреки големите успехи, които жънат Мартина и Кристиян, двете федерации по спортни танци не оказват никаква помощ на 13-годишните танцьори, като дори не са получили признание за настоящите призови места. Майката на Мартина Юлия Порязова, уточни, че децата имат големи амбиции, ходят често на международни турнири, като техните класации винаги са призови. Сега те са двойка, която има много шансове да станат световни шампиони.

Имаме две федерации , но те не ни помагат по никакъв начин. Нашият спорт е много скъп и всичко покриваме ние родителите с много усилия-състезания, пътувания, самолетни билети, всичко. На този успех, който имат , нито една от федерациите не се обади, за да ги поздравят и подкрепят. Това се случва само в България, а в другите държави този спорт се цени и федерациите помагат изключително много,” категорична е Юлия.

Като родител, а и бивш състезател по спортни танци, Порязова постоянно помага и съветва младата двойка. Мениджърът на клуб СК „Фен 2011-Пловдив” се грижи за външния вид на Мартина и Кристиян, за да може, когато танцуват, да изглеждат безупречно.

„Разговаряме постоянно с тях, както аз, така и родителите на Крис, съветваме ги, те все пак са деца. Изискват се много лишения, много труд, за да се достигне до такъв успех . Понякога, когато техните връстници почиват, те двмата са в залата по 8 часа, това само един спортист може да го разбере. Като родител ми е трудно, особено, когато има загуби, които не са толкова честни. Въпреки това те се наложиха в танцовия свят”, завърши майката на Мартина.

След този голям успех Мартина и Кристиян доказаха че България разполага с изключителни таланти в спортните танци.  Двойката има амбициозни планове за бъдещето и продължава да тренира усилено, за да грабне световна титла на шампионата през следващата година. Те не само мечтаят да станат шампиони, но и да вдъхновяват младите таланти на страната ни.