През последните 4 месеца медията ни представи редица случаи на пловдивчани, които изгубиха работите си, достойнството и книжките си след положителни проби за дрога на пътя. Впоследствие кръвните им проби се оказаха отрицателни.  Освен че крайният резултат опровергава първоначалните тестове, се оказва че доказването на това дали водачът е употребил или не накотични вещества, отнема между един и половина и три месеца. Междувременно шофьорът е без книжка. Не са редки случаите, когато положителният полеви тест става причина за "обиск в условията на неотложност" на водача. Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. 

Впоследствие, ако пробата му се окаже отрицателна, гражданинът губи още месец заради процедурата по връщане на свидетелството. Законът не предвижда компенсация за пострадалите водачи. Граждани и юристи смятат, че това тези практики са злоупотреба с правата ни. 

TrafficNews  започна кампания за промяна в наредбата и преразглеждане на  използването на полевите Драг чекове 3000!

В наше  разследване ви показахме как  Drug Chek 3000 реагира на опиати и бензодиазепини.  Направихме експеримент като пробвахме 40 теста, които закупихме от онлайн сайт. Всички опити заснехме с камера, някои от тях направихме пред експерти. За целта използвахме лекарствени медикаменти. Такива, които се предлагат свободно от фармацевтите в аптеките без лекарско предписание и други, които са със зелена рецепта. Със скрита камера заснехме как в произволно избрани аптеки ни препоръчват обезболяващи, за които ни гарантират, че няма проблем с шофирането.

Проблем няма. Само, че тези лекарства, които масово се употребяват и предлагат от фармацевтите като обезболяващи реагират на опиати при полевия тест. По процедура, ако тестът е направен от полицейски служител и реагира на опиати, следва арест за  24 часа, обиск на автомобила и дома ти, ако полицаите преценят, както и  досъдебно производство. И ако си решил да доказваш невинността си с кръвна проба, оставаш няколко месеца без шофьорска книжка,  докато излезе резултатът от пробата. При лекарствата със зелена рецепта тестът реагира на бензодиазепини.  Потърсихме мнението на експерти.

 Вижте интервюто с доц. Калин Иванов, който е фармацевт и преподава на студенти в Медицинския университет в Пловдив.

 

-Задържат ме ето сега, след като съм изпила едно хапче с кодеин. Следва  обиск вкъщи, и докато излезе кръвната проба 3 -4 месеца без книжка. Как ще коментирате това?

- То е наркотичен аналгитик реално, но в много малко количество. Сега тук има и друг проблем, който не знам дали даже и проблем трябва да го наречем, но кодеинът се метаболизира в черния дроб частично до морфин. Така че, излиза положителна проба и за морфин. Това се случва и със спортисти. Аз си мисля, че специално тук, вместо да се измислят някакви нови регламенти и сложни оправдания, може да се вземе работещ модел от друга държава. Аз не знам как се регулира това в развитите държави, да кажем Западна Европа, но това ще е най-лесното. Другият вариант е да се изкара кодеинът от  лекарствата като допълнителна съставка.

- В листовката на тези лекарства с кодеин никъде не пише, че е  забранено да се шофира?

- То не е забранено при тази доза. Нищо не може да се случи с човека при да кажем 10 грама кодеин на таблетка. 

-Освен да те спрат на улицата!

- Ако това стане, но това е вече някаква регулация, която трябва да се направи на национално ниво. В случая фармацевтите препоръчват законово позволените лекарства. Тука в случая аз разбирам следното: имаме положителна проба за наркотици и отрицателна. Дали човекът ще е без рецепта или с рецепта, той я дава. Т.е, от там нататък той трябва да доказва какво се е случило  и какво е приел. Тогава не е проблема в този продукт, а въобще в цялата регулация на този процес. Защото аз ви казах, спортистите също се лекуват. Има забранителен списък за субстанции, кое не могат да приемат. Те не могат да приемат почти нищо, което е измислено като лекарства, защото то повлиява  на спортното изпълнение и т.н. Той удостоверява това,че приема въпреки положителната си допинг проба с документ, разрешение за терепевтична употреба и нещата приключват веднага. И няма нужда да казва: „Аз не съм наркоман“. Този пример може да се вземе и да се приключи с агонията на хората, които се сблъскват с такъв  тип проблеми. Това е един добър пример за нещо, което е решено преди години. Защото той дори да е взел лекарства със зелена рецепта, пак ще бъде положителен. Ѝ тогава мърдане  няма. Винаги излиза положителен. И пак ще трябва да доказва, че не е наркоман примерно. А каква е рецептата, и дали има или няма, няма значение според мен.

-Над 200 хиляди са само хората, които употребяват лекарства със зелена рецепта-бензодиазепини. Те какво да правят?

- Масово хората страдат от тревожност в момента тука в България. Животът е изключително натоварен и всеки страда от тревожност. Нито можеш да спиш, нито да се храниш нормално, трябва някак си вътрешен мир да намериш или ако не можеш да се справиш с лекарства. Така че, тези хора просто трябва приемат лекарства, ако се нуждаят от тях. Тука много често виждам, че се опитваме да измислим топлата вода, все едно ние трябва да я измислим. То е измислено отдавна.

-Какво да кажем на хората да взимат такива лекарства и да не шофират, или обратното?Още повече, че от много малки количества тестът реагира на опиати или бензодиазепини?

- Ние тук с нашите студенти много често правим идентификация на субстанции в лекарствени продукти и сме доказвали наличието на кодеин в тях. Може да се докаже и качествено и количествено. Не само в количество от 10-20 мг, говорим че с тези методи се откриват дори следи от лекарството. Минимални количества, които са трудни за откриване. Така че, човекът така или иначе трябва да доказва какво е взел, ако се наложи. Ти си виновен, взел ли си такова лекарство си виновен. Аз ви казвам, че се откриват още по-малки количества в уж чисти лекарствени субстанции, следи от някакви примеси. Всичко се открива при прецизните тестове, няма измъкване.

-Значи да кажем на хората: Не пийте такива лекарства, защото утре могат ви спрат?

 -Не. Трябва да се вземе добрата практика от другаде, където този проблем го няма. На  мен не са ми правили тест за наркотици никога, аз не взимам наркотици. Но ако съм професионален спортист ще ме тестват през седмиц- две, там вече мърдане няма. Ако ме хванат с някакво лекарство аз трябва да докажа нужда от терепевтична употреба. И тези хора вместо да се чудят как да докажат, че не са наркомани просто да се вземе пример от друга държава, където проблема го няма, а не ние да измислим нещо, което е екзотика в света. Тези продукти не са измислени в България,  да се продават тук, такива продукти комбинирани има по цял свят. Просто трябва да се види как другите държави се справят с този проблем и той за тях не е това, което тук при нас.

-Как се определя дали едно лекарство да е без рецепта или с рецепта?

- Има списък, който е на сайта на ИАЛ, в който са споменати всички лекарства. Отделно от  министъра се издава наредба, където всички тези неща са описани подробно. Европейската Агенция по лекарствата също дава такъв пример с кодеин, там кодеинът в такъв тип лекарствени продукти е забранен за деца до 12-годишна възраст.  Не, защото ще ги хванат с положителен тест, а заради това, че се метаболизира до морфин.  Може при някои от тях да предизвика респираторна депресия. Специално тук, в някои лекарства видях, че е забранен, те са дали даже две години отгоре до 14 години. Така че тук са спазени всички тези изисквания.

 -В листовките на всички тези лекарства никъде не пише забранено шофирането?

- Защото  нищо няма да ти стане, ако шофираш след употреба на такива лекарства. Вътре има аз не знам 10 мг ли беше-8…Нищо не е това. Тук акцентът не е действието му като опиат, а потенциирането върху аналгитичния ефект. Човек, за да получи такива ефекти от кодеин той трябва да ги приеме в много големи количества.

Аз нямам представа какво е положението с хранителните добавки, там кой контролира  какво има в тях. Докато с лекарствата всичко е на сто процента или 99.9% сигурно, при хранителните добавки там е мистерия.  Ние сме намирали невероятни неща тук със студентите, забранени и опасни субстанции. И тези продукти са от наложени фирми на пазара, които си вървят добре. Това пак е въпрос на регулация.

-И в листовките на бензодиазепините също не пише, че е забранено шофирането?

- Защото не е забранено. Там вече увреждането на човека е заради толерантност, т.е пристрастяване, е много по-голям проблем от това дали някой ще го хване  да шофира с бензодиазепини. Не им пречи да шофират.Те не могат да живеят без да ги приемат, те са като пристрастени към тях. Проблемът с тестовете трябва да се търси как е решен в развитите държави, защото там тези неща са решени десетилетия преди нас.

Цялото разследване гледайте тук:

Експеримент с Drug Chek 3000: Как хапче без рецепта може да прати шофьор зад решеткитеВсеки втори или трети шофьор в страната ни е потенциален "престъпник", защото шофира след употреба на обезболяващо