Юбилейната 50-годишнина на Академията е подобаващо отпразнувана с богата и интересна програма, която освен изложбата на студенти и преподаватели в Градската художествена галерия, включва и Международна научна конференция. Тя се провежда в два дни 23 и 24 октомври и обхваща теми от всички жанрове на изкуството. Участниците в нея са 88 представители на университети, академии и институти от 11 страни, между които са Израел, Йерусалим, Китай, Беларус, Хърватия, Румъния и др. Цели 28% от участниците са представители на други държави, а 3/4 от всички са представители на научните среди извън Академията. В конференцията участват 16 професори, 15 доценти, 25 доктори и 23 докторанти. В конференцията участват не само всички ВУЗ-ове за изкуства, но и почти всички университети в България.

Един от лекторите на конференцията, която се проведе на 23 октомври е Красимир Добрев. Той е завършил живопис в Художествената академия в София и заедно с покойният художник Кольо Карамфилов, с когото са били приятели и колеги, са работили в групата “Диско ’95". Идеята на групата е била „празник на ликуващия смях”. Възникването ѝ е станало след събирането на пет човека с различно мислене, но и с много допирни точки – вярата в доброто, интересното и хубавото. Една от най-големите изложби на групата е била “Диско лувър”, която се е провела в Националната художествена галерия в София през 1998 година.

Международната научна конференция продължава днес в АМТИИ. Всеки, който е заинтересован, може да заповяда от 10 и 30 часа.

Входът за събитието е свободен.

Цветелина Велкова

Фотограф: Добромира Алфирин