Месечната програма на Пловдив-Европейска столица на културата ще се разпространява по пощенските кутии под тепетата. Събитията през март са събрани в брошура, подредена на календарен принцип, която е отпечатана с тираж  100 000 бройки. Те ще бъдат разпространени и в различни културни, туристически и търговски обекти.

Идеята ни е това да се случва ежемесечно, каза артистичният директор на фондация „Пловдив 2019” Светлана Куюмджиева.

В програмата за март има няколко акцента, които публиката може да види до края на месеца. Това са двете големи изложби – „Дим. Истории за тютюна” и „Изкуството на свободата – от Берлинската стена до уличното изкуство”.   До средата на март е и изложбата „Жените в градските и селските райони”. В продължение на целия месец март в различни локации в града ще върви фестивалът „Хоровете на Пловдив”, а в СКЛАД – ще има работилници за подготовка на костюмите и маските за Айляк парада, който ще се проведе на 4 май под тепетата.

На 1 март в Artnewscafe ще бъдат представени прототипите на сувенири от проекта „Пловдив за вкъщи – нов дизайн на българския сувенир”, а ден по-късно там ще се проведе уъркшоп с Христо Рачев за работата с дигитални аудио работни станции.

През целия март в читалище „Светлина-1929 г.” в с. Труд ще има работилници за плъсти, а в Йога студио „Ананда” ще върви обучителен курс „Паневритмия за начинаещи”. Събития свързани с паневритмията ще има и в зала „Сакрална архитектура на тялото” и Пловдивски културен институт.

В читалище „Иван Вазов-1931” в Коматево на 10 март ще се проведе концерт по повод традиционния карнавал „Кукерски игри”.

Един от акцентите на март ще бъде и премиерата „Променяне” на моноспектакъла на Йоана Буковска-Давидова.. Тя е на 11 и 12 март в Драматичния театър.

В програмата попадат и два концерта – „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен” и „Фолклорът такъв, какъвто го направиха те”.

На 21 март ще бъде кино премиерата на „Следващото поколение” – документална лента за няколко спасени от Холокоста еврейски семейства, чиито корени тръгват от България.  

Любопитна изложба ще има в Ателие Веселин Русев, където ще бъде показана колекция живопис и графика на големите имена в българското изкуство – Светлин Русев, Генко Генков, Георги Божилов-Слона, Енчо Пиронков, Ицко Мазнев, Кольо Карамфилов, Георги Симов.

През март трупата на Пловдивския драматичен театър ще играе на три пъти най-новия си и мащабен спектакъл – „Одисей”. Представленията са на 1, 27 и 28 март.

В културен център „Тракарт” пък ще се проведе благотворителен базар „Занаятът влиза в Махалата” с творби, създадени от деца и младежи от пловдивското училище „Никола Й. Вапцаров”.

В брошурата за месец март са включени и всички събития, които са част от културния календар на Пловдив и се финансират от общината.