Старият град е магия, доказателство, че българинът не само е играл хора на метдана,но е мислел като европеец, танцувал е валс, обзавеждал е домовете си с виенски мебели. Запазете чара на това място, на него му отива култура от по-висока класа, каза един от бившите директори на архитектурния резерват Наташа Димитрова. Тя поздрави присъстващите на празника за 50-годишнината на управление „Старинен Пловдив”, който препълни пространството на площад Лапидариум, пише PlovdivTime.bg. 

Там рамо до рамо застанаха бивши и настоящи служители, хора, свързали съдбата си с архитектурния резерват, общественици, политици и много пловдивчани. 

Днес трябва да благодарим на всеки, оставил частица от себе си по калдъръма. Старият град е необичайно място, трудно  за работа, но с невероятен дух. Аз си тръгнах оттук, но само физически, не и духовно, каза заместник-министърът на културата Амелия Гешева, която също бе директор на „Старинен Пловдив”. Тя пожела успех на настоящите служители и ги поздрави от името на Министерство на културата. 

Всички, събрали се на празника, си спомниха имената на хората, допринесли за съхранението на Стария град - Атанас Кръстев-Начо Културата, арх. Вера Коларова, Елена Узунска, Лилия Ботушарова, арх. Петко Кекеманов, Джовани Димитров. 

В края на празничната церемония настоящият директор Йордан Илиев, заместник-министър Амелия Гешева, племенникът на Атанас Кръстев – художникът Иван Шишков, пуснаха 50 балона по повод юбилея. Като за половинвековен празник имаше и торта – истинско кулинарно бижу. Сладкарите от Долче Фелини поднесоха на празнуващите Античния театър, но изработен от брауни, блонди платки, крем маскарпоне, карамелизирано криспи и боровинки. Съвсем символично тортата тежеше 50 килограма, за да напомня годините на „Старинен Пловдив”.  После тържеството се пренесе в Балабановата къща, където бяха открити две изложби – на Коста Форев дунавски карикатури. 

Всеки гост, пристъпил в двора на къщата получаваше ключ за Стария град. Празниците на архитектурно-историческия резерват продължават през целия месец април с множество изложби, обучения, премиери на книги, научни конференции,фотоконкурс.