Фондация „Пловдив 2019“ ще финансира с 225 хиляди лева 12 проекта, които кандидатстват по програмата „В последния момент“. Любопитното е, че сред одобрените е „НОЩ/Пловдив“ на фонация „Отворени изкуства“. Организаторът Веселина Сариева е предложила концепция за провеждането на форума през 2019-а, а изданието ще мине под знака „Общо място“, съобщава Plovdiv Time.bg. Сумата, която екипът на Нощта е поискал, е 80 000 лв., а фондацията е отпуснала 50 хиляди.

Около фестивала се заформи бурен скандал в началото на февруари. Тогава кметът Иван Тотев, ядосан от изразената от Сариева тревога за съдбата на паветата на ул. „Отец Паисий“, я обиди публично. После конфликтът се задълбочи и директорът на Нощта се отказа от общинско финансиране и обяви нулева година на фестивала. После страстите се укротиха и последва разговор между двамата за изясняването на позициите. Така се стигна до решението, че Сариева и екипът й насочват вниманието си към организацията на най-мащабното издание на НОЩ/Пловдив през 2019-а.

До този момент фестивалът бе част от Културния календар на града, финансиран през община Пловдив. В следващото издание догодина той ще получи средства от „Пловдив 2019“.

Пловдивската публика ще има шанса да се наслади на изпълненията на интернационалната формация „Western Balkan Band BG“ с един концерт, който ще допринесе за богатия културен афиш на Пловдив през 2019 г. Формацията обединява музиканти от страните от Западните Балкани, които чрез невероятната си музика да представят общите корени на своята история и култура и уникалното звучене на балканската музика, наситена с живот, с несравним ритъм и спонтанност. Във формацията участват Васил Хаджиманов, клавиши – Сърбия, Амар Чешляр, барабани – Босна и Херцеговина, Йелена Йовович, вокал – Черна гора, Дритан Хекурани, бас китара – Албания и Влатко Стефановски, вокал, китара - Македония. Финансирането е в размер от 40 000 лв.

ФилмГейт БГ е проект за разпространението и популяризирането на българското късометражно кино. На събитието под тепетата ще бъдат представени близо 50 заглавия, сред които игрални, анимационни и документални филми. Проектът е подкрепен с 30 000 лв.

Две пловдивски училища са кандидатствали и получават подкрепата на фондацията. СУ „Св. св. Кирил и Методий“ е подкрепено с 10 000 лв. за проекта „Среща с фолклора на Тракия“, който ще реализират съвместно с читалищата “Светлина” в Цалапица, “Никола Вапцаров - 1924 г.” - в Стамболийски ,и “Васил Левски 1927” в квартал Сушица в Карлово. СУ “Св. Св. Кирил и Методий” и определените читалища, заели се със задачата да запазят и разпространяват българския фолклор, ще представят пред широка публика основните обичаи и най-характерните музикални и танцови елементи от фолклорния календар в Тракия.

Със сумата от 10 хиляди лв. е подкрепена и Математическата гимназия. Възпитаниците на елитното училище ще се обърнат към праисторията на родния си град и ще създадат компютърна игра, чрез която връстниците им по-лесно и с повече интерес да научават интересни подробности за славното минало на Пловдив.

Специалният проект „Концертът“ на центъра за изкуства „За Родопите“ ще бъде подкрепен с 18 хиляди лв. „Концертът“ е замислен като безсловесен музикален куклено-театрален спектакъл за всички възрасти. Той се фокусира върху „ниското“ и „високото“ в живота на нас - съвременните българи, върху това, което определя идентичността ни и ни свързва с европейските и световни ценности. Сюжетът на спектакъла представлява подготовката на един женски квартет от народни певици за концерт, и самият такъв. Четири наглед обикновени жени, които в битието си са като всички други, но когато стъпят на сцената се превръщат в „различни“ човешки същества.

С 20 000 лв. е подкрепен проектът „Да бъдем различни – 40 години с песните на Пим-Пам и Борис Карадимчев“. Концерт ът ще бъде с участието на детски хор „Пим-Пам“, Оркестър на Класик ФМ радио, солисти-певци и със специалното участие на Хор на пловдивските момчета, в който ще бъдат представени песенни хитове от творчеството на известния български композитор Б. Карадимчев.

Специален проект ще отбележи 100 години от рождението на проф. Тодор Динов, създателя на професионалната анимация в България. Днес много малко хора извън тесния професионален кръг на кинематографи и художници знаят и помнят постиженията на българската аниматорска школа, начело на която застава проф. Динов. Той е създател на емблематични филми, признати за световни шедьоври. Повечето от тях са част от колекциите на европейски културни институции. Отличени са с призове от най-авторитетните филмови конкурси в Кан, Чикаго, Буенос Айрес, Римини, Корк, Мелбърн, Оберхаузен, Монреал, Лайпциг. Ще бъде разказан и проследен творческият път на художника, започнал в Пловдив. Приносът му и в кукленото изкуство, проследяване на авторски търсения и опити в различни техники и материали, от моливна рисунка, туш, графични отпечатъци, пастел, акварел и маслени бои. Показване на документални снимки от създаването и пътя, извървян от създателя и неговите сътрудници, на анимационната студия, катедрата по анимация в НАТФИЗ, както и курсът по анимационно изкуство, организиран в Художественото училище за сценични кадри в Пловдив. Проектът предвижда да покани за събитието негови колеги, работещи в България и чужбина - Велислав Казаков- Канада, Любо Христов - Холивуд, Господин Неделчев - НАТФИЗ, Надежда Маринчевска, Боряна Матеева, Деян Статулов - кинокритици, занимаващи се с анимация; Иван Веселинов- режисьор и възпитаник на Тодор Динов, Катя Петрова - куклен режисьор; Ивайло Мирчев, Недко Солаков, Андрей Даниел –художници; Борис Роканов – поет и художник, които да направят дискусия върху творчеството на артиста, върху приноса му в световната анимация, както и за развитието на анимацията в наши дни и бъдещите тенденции. Проектът „Наследство“ е подкрепен с 12 хиляди лв.

Cartoon Plovdiv - fantasy guide for locals & tourists е комикс проект свързан със създаването на пътеводител на реалните възможности за отдих, забавление и културен туризъм, които може да предложи града ни на един турист, как най-пълноценно да почувства и се потопи в това което наричаме пловдивски начин на живот. Изданието ще включва и графични новели (комикси) за Европейската столица на културата – Пловдив 2019.Това ще бъдат карти на истински интересното и забавното, което се случва и може да се преживее в Пловдив, но в отличие от стандартните пътеводители, ще бъде поднесен с чувство за хумор и от позицията и погледа на хората които живеят, работят, веселят се и обичат тук, тоест като вътрешна информация за свой човек. Проектът на „5 за 4“ ООД е с финансиране от 10 хиляди лв.

Същата сума получава и театър „Галерия“ за „От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен“ - музикален спектакъл, който включва изпълнение на 20 автентични песни на езика ладино.

World Фест ще се проведе на Римския стадион през юли 2019 г. и ще се състои от три концертни части в две вечери. Световни музиканти ще се обединят, за да покажат, че съвременната българска музика е съвременна световна музика. Уникално е да се чуе как фрагменти от родния ни фолклор умело и атрактивно са съчетани с латино джаз и класическа музика. В първата вечер фестивала ще бъде открит от номинирания за Grammy басист Juan Garcia – Herreros (The Snow Owl) и неговия бенд. Центърът на Пловдив ще се огласи от авторски класически композиции погледнати през нов и свеж поглед на джаз стандарта. Втората вечер на феста ще започне с „Джазът пее на български“. Виртуози като невероятния пианист и диригент на Биг бенда на БНР – Антони Дончев, един от най-известните тромпетисти и композитори у нас - Венци Благоев, джазовата прима Марина Господинова, една от най-популярните изпълнителки в този жанр в България, предлагат на аудиторията един неповторим и уникален по рода си спектакъл. Четвъртият участник, с който се допълва събитието е поетесата Мария Донева ,която е автор на поетичните преводи и текстовете, включени в „Джазът пее на български“. Фестивалът ще бъде закрит от етно- джаз формация Аутентик, които за пореден път ще пренесат присъстващите в света на фолклора. Организаторите от фондация „Аутентик“ са подкрепени с 15 000 лв.