Българо-словенски културни празници ще се проведат от 27 до 29 ноември 2015 г. в годината на „Общото европейско минало 2015” . Те са свързани с отбелязване на  „100 години посмъртен живот на проф. Антон Безеншек - основател на стенографията в България, виден публицист, езиковед, свързал житейския си и професионален път с града на тепетата  и ще се проведат под патронажа на  Председателя на Народното събрание и кмета на Пловдив. Гостите ще бъдат водени от  кмета на община Войник  и собственика на една от най-големите туристически агенции в Словения. Домакин на това престижно събитие, съвместно с Националното сдружение на стенографите е Девическа хорова формация “Евмолпея”.

Пловдивският девически хор „Евмолпея” и словенският хор „проф.Антон Безеншек” ще сътворят арт-акцента на българо-словенските дни. Концертът ще се състои в пленарната зала „Съединение“ на Регионален исторически музей – Пловдив ня 28 ноември /събота/ от 17 часа. Това ще обедини Паметната вечер за проф. Безеншек и посмъртното му удостояване със званието „Почетен гражданин на Пловдив” с хоровите изпълнения на неговите „наследници”. Музикалното събитие е част от тридневна, наситена със събития програма, включваща официална визита в Народното събрание на Република България на словенската делегация от родния град на Безеншек – Франколово, община Войник, поднасяне на цветя на гроба на професора в Централни софийски гробища, панихида в Пловдивски храм „Свети Свети Кирил и Методий”, откриване на скулптурен портрет на словенския възрожденец на фасадата на къщата, в която е живял в Пловдив и редица други мероприятия.

През месец май миналата година реплика на бюст-паметника на Безеншек в Цар-Симеоновата градина в Пловдив отпътува за Франколово заедно с евмолпеите, които станаха своеобразни „кръстници” на училището в този красив словенски град и оставиха незабравими спомени с прекрасния си концерт по случай Деня на славянската писменост и култура. Сега те са домакини на мъжкия хор, носещ името на видния общественик Антон Безеншек и смятат да зарадват своите гости с любимата на словенците песен “Slovenija, otkod lepote tvoje”. От своя страна гостуващите хористи от Франколово са твърдо решени да изправят публиката на крака с „Химна на народните будители” на Добри Христов. Топлите взаимоотношения между двата състава ще дадат възможност на пловдивската общественост да се наслади на един прекрасен съвместен концерт. Животът на Безеншек е тясно свързан с българската история, политика, култура и конкретно с хоровото дело. Той е основател на един от най-старите български хорове – Пловдивско певческо дружество и като виден хоров радетел е абсолютно резонно паметта му да бъде зачетена именно с хоров концерт.

Българо-словенските дни по случай 100-годишнината от смъртта на проф. Антон Безеншек са резултат от неуморните усилия на Националното сдружение на стенографите. Подкрепата, която те получиха в лицето на Община Пловдив, Народно събрание, Регионален исторически музей-Пловдив, Държавен архив – Пловдив, Пловдивска митрополия,  ГХП „Св. Св. Кирил и Методий”, само доказват колко значимо за България е делото на именития словенски „българин” Антон Безеншек.

TrafficNews.bg