Телевизионният сериал „Ягодова луна”, с който градът трябваше да се позиционира в праймтайма на Нова телевизия няма да бъде заснет с пари от Пловдив-Европейска столица на културата. Идеята бе с романтично-героичната пожарникарска драма градът да се рекламира като Европейска столица на културата и като предпочитано място за живеене. Средствата по заснемането й – 480 000 лв., бяха заложени в бюджета на най-мащабната културна инициатива в България през 2019 г.   

Проектът обаче няма да се случи – поне в частта на ангажираността на фондация „Пловдив 2019” с финансирането. Причината е в забавянето на продуцентите, които не могат да влязат в срок филмът да излезе на екран през късна пролет или в силния есенен телевизионен сезон. 

Прекратихме договора с Нова телевизия по взаимно съгласие, след като стана ясно, че няма как сериалът да се случи в този период, който искахме. Съжаляваме, че проектът няма да се случи, коментира изпълнителният директор на „Пловдив 2019” Кирил Велчев. 

Той допълни, че сумата от 480 000 лв. ще бъде пренасочена към културно съдържание. 

Според неофициална информация на Plovdiv Time, филмът трябваше да е в два сезона от по 12 епизода. Основната локация на снимките трябваше да е Пловдив, най-уникалните кадри да бъдат заснети в Пожарна - Специализирани оперативни дейности Пловдив. Предвиждаха се и  епизоди в Капана, Пловдивския университет, Тютюневия град, Драматичния театър, Гребната база, Античния театър, Римски стадион, Филипополската базилика, Градската градина, Гребната база, Археологическия музей. 

В актьорските среди се говореше усилено и за  участието на звезди от големия екран и театралната сцена като Асен Блатечки, Александър Сано, Димо Алексиев, Христо Шопов, Михаил Билалов, Христо Мутафчиев, Стефка Янорова, Светлана Атанасова, Рени Врангова, Станислав Яневски (Виктор-Крум от поредицата „Хари Потър”), Юлиан Костов и дори бившия футболист Ваня Джеферович и поп певицата Тита. Спрягаха се и имената на актьорите от Пловдивския театър Боряна Братоева, Мария Сотирова, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Николай Станчев и Кръстю Кръстев. 

Сериалът разказва историята на млад пожарникар, който въпреки трудностите не се отказва от своя професионален избор да защитава обществото. Той ще разбере истината за опетненото име на баща си и ще го оневини. Съдбата ще накаже виновните. На фона на пожари, интриги, смърт и насилие, ще се разгърне и една красива любов. 

Дали Нова телевизия ще заснеме лентата, тепърва предстои да научим.