Драматичен театър-Пловдив е абсолютен лидер сред драматичните театри в България според комплексната оценка на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства на базата на резултатите от 2018 г. При максимален брой точки според оценъчната карта на  Министерство на културата пловдивската трупа има 130. С три точки след Драмата остава Народен театър „Иван Вазов, а сред отличниците още са Театър „Българска армия”, Сатирата, Бургаският, Русенският, Габровският, Ямболският и Търговищкият театри и Театрална работилница „Сфумато”, пише PlovdivTime.bg. 

Изключително висока е оценката и на Кукления театър в Стара Загора, който води категорично пред колегите си от Бургас и Варна. Другата театрална трупа в Пловдив – тази на куклениците, през отминалата година премина през изключително труден период заради ремонта на сградата си. В продължение на няколко месеца актьорите играха на алтернативни сцени, за да спасят сезона си, а по традиция също са сред трупите с високи показатели. 

Очакванията са през 2019-а пловдивските артисти да отчетат още по-силни резултати, защото изключително силна премиера – „Одисей”. Кукленият театър пък активно репетира „ „Принцът на морето и принцът на земята”. Премиерата е на 21 април от 19 ч.  

Отличните резултати на Пловдивския театър са причината на 27 март – по време на церемонията на наградите Икар, Министерство на културата да връчи специална диплома на директора Кръстю Кръстев за добър мениджмънт и високи художествени постижения.