90 000 лв. за гостуването на голяма звезда от ранга на Стинг е заложила Община Пловдив в публикувания културен календар за 2019 г. За избирането на промоутър, който да го доведе, ще бъде обявена  обществена поръчка. Това се налага заради промените в Наредбата за реда и условията за финансиране на инициативи в сферата на културата, част от Календара на културните събития на Община Пловдив. От 28 октомври 2017 г. в България е в сила Законът за държавните помощи, съобщава PlovdivTime.bg. 

Той разпорежда, че когато се харчат публични финанси, не следва да се дават нерегламентирани държавни помощи. Казано на по-достъпен език - общината не може да подпомага със средства партньори, които развиват икономически и стопански дейности като продажба на билети, отдаване под наем, такси и други.

По същата причина през процедурата обществена поръчка трябва да минат още няколко фестивала. В Календара са упоменати и средствата, които са заложени за тях. Сумата за организация на Международния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“  е 48 000 лв., за София Филм Фест в Пловдив са заложени 18 000 лв., за Филмови нощи във Филипополис – 4800 лв., за рок феста Sounds of The Ages – 84 000 лв., за театралната панорама на комедиите „Завеса под звездите” – 8400 лв., за Киномания в Пловдив – 4800 лв., и за Plovdiv GuidArt Fest – 30 000 лв. 

В проекта за културен календар на града са заложени и 95 000 лв. за събития в подкрепа на проекта „Европейска столица на културата”, както и средства за чествания, откриването на Есенния салон на изкуствата, награда „Пловдив”.