На 51 г. си отиде известният режисьор Пламен Панев, съобщава Съюзът на артистите и поднася съболезнования на близките на режисьора. Панев бе директор на Театрално-музикалния център в Разград.

Пламен Панев е роден през 1965 г. в с. Тошевци. Израснал е в Пловдив, работи в Младежкия дом. Хората, които го познават, определят манталитета му като на кореняк пловдивчанин. Завършва кинорежисура при проф. Никола Корабов в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1990 г. Успоредно специализира и театрална режисура. От 1991 г. до 2001 г. работи преподава в Театралната и киноакадемия. 

Пальо, както го наричаха приятелите му,  е режисьор на първия брой на предаването „Ку-ку“. Студентите по режисура Пламен Панев и Христиан Ночев скицират с тебешир на черната дъска структурата на предаването и предлагат името „Ку-ку“. Идеята е на Панев и е взета от анимационното филмче на младия режисьор Владислав Казаков. Първото предаване на 28 януари 1990 г. няма сценарий. Панев след това се отказва от шоуто, пише сайтът "Площад Славейков". 

Дебютира с „Марк Чапмън, който уби Джон Ленън“ в Пазарджишкия театър през 1993 г. До днес има над 70 спектакъла на почти всички театрални сцени в България, поставя също в Германия, Русия и Турция. Някои от по-важните заглавия в професионалния му път са „Нощта на алкохолиците“ от Виктор Ерофеев, „Полковникът птица“, „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев, „Албена“ от Йордан Йовков, „Тестостерон“ от Анджей Сарамонович, „Дванадестте стола“ по Илф и Петров, „Вишнева градина“ от Чехов, „Идиот“ по Достоевски, „Извънредни ситуации“ от Камен Донев, „Църква за вълци“ от Петър Анастасов.

Като директор бе начело на театрите в Русе и Кърджали, а в последните години управлява Театрално-музикалния център в Разград.

"Сърцат, подготвен, необходим на театъра човек. Разписа се на много театрални сцени в страната. Много обичан от приятелите си. И той ги обичаше.Поздрави на Кольо Карамфилов, Пламене! Жалко, жалко, че си тръгваш преждевременно" , написа в профила си театроведът Пенка Калинкова. 

Дългогодишно приятелство свързваше режисьора с друг емблематичен пловдивчанин - художникът Кольо Карамфилов. Той почина на същата възраст през януари 2014 година.  

Ето и презентацията, която Панев прави на художника при откриването на негова изложба в пловдивската галерия U.P.A.R.K

Денят на поклонението все още не е обявен.

TrafficNews.bg