Пловдивската опера ще превърне столицата в своя втора сцена с поредица от гастроли под мотото „Пловдив 2019 гостува в София”. Публиката ще се наслади на най-мащабните продукции в афиша на трупата, а домакини ще им бъдат Народният театър „Иван Вазов” и Национален музикален театър „Стефан Македонски”, предаде PlovdivTime.bg.

Представянето на големите заглавия от афиша на пловдивчани започва с танго-операта „Мария от Буенос Айрес” от Астор Пиацола. Красивият спектакъл на режисьора Веселка Кунчева, сценографа Мариета Голомехова и сценографа Явор Кунчев ще гостува на академичната сцена на 20 април от 19 ч.

Представлението имаше своята национална премиера под тепетата в рамките на официалното откриване на Европейска столица на културата на 13 януари. Интересът към „Мария от Буенос Айрес”, където блести с изпълнението си Люси Дяковска,  е огромен. Операта обяви втора дата на 31 януари и билетите свършиха за часове. Следващата възможност на публиката в Пловдив да се наслади на красивия пъзел от танго, поезия, класическа музика и необикновена история е на 9 март.

През месец март – на 12-и, пловдивската трупа ще гостува на сцената на Музикалния театър и с друго свое хитово заглавие – „Така правят всички”. Сценичната интерпретация на класическата творба на Моцарт също е дело на театрален режисьор – Елена Панайотова.

Селекцията в рамките на 2019 година включва премиерни постановки за България като танго операта от Астор Пиацола, но и фестивални заглавия като „Катерина Измайлова” от Шостакович и „Фалстаф” от Верди.  С „Катерина Измайлова” Операта ще гостува на сцената на Народния театър на 22 февруари.

Афишът на музикалната трупа под тепетата също е много амбициозен.  В рамките на три дни артистите ще зарадват публиката с Колекция „Европа – континентът култура” на 24, 25 и 26 януари. Програмата представя симфоничен, джаз-симфоничен и етно-симфоничен проект – олицетворение на културното разнообразие и богатство на Пловдив и България.

През февруари с оркестъра на Операта ще пее пловдивчанката Мариана Пенчева. Мецосопраното, което гастролира на големите световни сцени, е звездата в поредицата „Опера бутик”. После под тепетата пристига големият диригент Емил Табаков със „Сън в лятна нощ”, а в балетния спектакъл „Жизел в средата на месеца ще се насладим на изпълненията на Катарина де Менесес и Йонут Динита - солисти на Националния словенски театър за опера и балет – Марибор.

В началото на март – на 2-и, предстои още една вълнуваща среща – с цигуларите Минчо Минчев и Николай Минчев.