„Българинът не толкова мисли в черно, колкото ежедневно воюва срещу светлината, с радостното възприемане на живота. Изобретява всякакви оръжия за тази борба. Единствената борба, в която успява напълно. Тази книга е за куража да допускаш светлината в себе си. Книгите, в които герои са деца, често са неглижирани, не им се обръща внимание, гледа се на тях с предразсъдък. Ако разгърнем българската литература след 50 години, там ние ще сме в целия си ръст – с гигантските си страхове, провали и негодувания от себе си, но нашите деца, с тяхното детство, сякаш никога не са били – сякаш не сме ги забелязали Точно, когато героите са деца, писателят трябва да се изправи на пръстите на своите възможности. Неизразимото щастие да си баща и син. Това е игра на светлината.”

Така писателят Александър Секулов представи новия си роман „Скитникът и синовете“  - дългоочакваното продължение на „Островът“  - най- добрият български  съвременен приключенски роман за деца.

„Книга, която просветлява“ каза литературоведът  Младен Влашки, който е един от първите читатели на романа. Светлината, или по-скоро просветляването, е хванато и от художника на магическата корица Димитър Келбечев.  

 Скитникът тук е Бог, ние всички сме синовете му. Тази много висока книга е изпълнена по лек, ефирен начин. Тя е формално продължение на романа „Островът”, но и не съвсем. Сашо винаги работи за експеримента, а между тези корици той е събран в едно, обясни пред публиката Влашки.

Действието в приключенския роман се развива на яхтата „Бърболета“ , която плава около албанския бряг. Капитанът Йосиф -  неотразим мъж, тъжен любовник и ведра душа, потегля на първото си пътешествия с единствения си син. Екипажът на ветроходната лодка е допълнен от още двама тийнейджъри и куче. Една нощ край тях акостира  рибарска гемия без отличителни знаци и екипаж с неясни намерения. Какво ще се случи, ако сред момчетата, мъжете и кучето, озовали се на едно и също място, има и момиче с очи като зелени гейзери?

Ще разберем, когато затворим и последната страница на книгата.

 

TrafficNewS.bg