В навечерието на големия християнски празник Игнажден, когато „тук“ става, дори за малко, възможно и всички любими хора се връщат, където принадлежат, премиерата на конкурсния брой (Не)възможното тук се вписа повече от перфектно. Заедно в препълнения VIntage house приятели и непознати споделиха изкуството си по темата, зададена преди няколко месеца от mediacafe.bg и списание НУЛА32.

Конкурсът в две направления – текст и късометражен филм, събра над 100 текста и 70 филма във всевъзможни жанрове. Разкази, стихотворения, есета, сценарии, от другата страна пък – неми, черно-бели, документални филми.  Специализирано жури взе решение кои от постъпилите текстове и филми да бъдат наградени и да грабнат част от наградния фонд на стойност 2000 лв.

Победител в конкурса за текст стана Денис Българанов, който бе награден от писателя Недялко Славов. Носителят на награда Хеликон за 2015-та и 2016-та сподели, че мястото на младите хора е в България и никъде другаде и не споделя мнение, че те трябват да търсят своето развитие някъде другаде. "Не познавам човек, който да е щастлив навън", каза авторът на "Камбаната", който стана роман за 2016-та година.

Музикантът и режисьор Димо Стоянов от P.I.F. отличи най-добрият филм според журито във видео категорията. Победители станаха Моника Василева, Константин Георгиев и София Златанова, ученици от Националната Търговска Гимназия.

Димо Стоянов бе доста вдъхновен от филмите и текстовете и не скри емоциоалната си реакция. Той разказа няколко лични истории пред аудиторията, защото също се е опитал да избяга от страната, но се е върнал обратно.

"99% от моите приятели, които заминаха извън страната през 1990 година, се върнаха през 2005-2006та година, тогава вече се беше случило нещо с група ПИФ. Те ми звъняха и ми казваха - "Братле, аз се върнах, но започвам от нулата". Какво правим, ги попитах аз? Те бяха напуснали страната в най-големите драми, в най-трудния период, това за мен са хора дезертоьри. Но това поколение, което е родено обаче 90-те година на миналия век - то има същото усещане, което имах аз навремето, да се остана тук в България, че тук има възможност, че тук нещата се случват, но те зависят изцяло от нас, от никой друг", сподели Димо.

Втори в класирането стана Цветелин Илчев, който представи страхотен филм за стара рушаща се сграда в центъра на Велико Търново, а трети се нареди 12 Б клас със специалност Актьрство и кукли от НГСЕИ (Сценични кадри). Филмът, който представи актьорска игра с танци на черно-бяла лента бе наречен от учениците "Ангелът".

Награда на един от спонсорите получи Ивелина Видолова за филма си "Бягство", която е студент от Нов Български Университет.

За страхотната им работа бяха отличени още Мирослав Трифонов за филма си "Transfer прикачване", Алекс Шарков и Борислав Титов за техния филм "НЕвъзможното тук", Ники Деведжиев с филма му "Запознанство", както и студенти от АМТИИ от специалността на Доц. Весела Статкова.

TrafficNews.bg