Българското културно министерство няма пари, за да пази музеите в страната. Това призна служебният министър на културата Мартин Иванов. Той посети Калофер, след като крадци задигнаха ценни експонати от къщата-музей “Христо Ботев”. Те са собственост на брата на поета Христо Ботев – генерал Кирил Ботев.
От експозицията липсват сабя, орден “Свети Александър”, настолен часовник, запалка и броеница. Въпреки сигнално-охранителната система, крадците са успели да влязат в музея и да задигнат ценните вещи.
„Никакви действия от страна на сота, така че музеят е поставен в невъзможност да реши този проблем, последния вариант е да направим дежурства и да спим до експонатите си”, казва пред TrafficNews.bg Ася Николова – уредник на къща-музей „Христо Ботев”
Националният музей на Ботев в Калофер е обиран неколкократно. Преди години крадци отмъкнаха картини от експозицията.
„Другото, което можем да направим е да се поставят камери и жива охрана, но това са все неща, които ние от министерството на културата не можем да си позволим с нашия обидно нисък бюджет”, заяви в Калофер културният министър Мартин Иванов.
Работата по разкриване авторите на престъплението продължават служители на полицията.
„Работи се по случая, всичко е стиковано с наблюдаващия прокурор, който води делото”, заяви директорът на местната полиция Николай Симеонов.

TrafficNews.bg