Здравко Димитров заяви, че няма да влезе в Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019”, но съвсем не се е отказал да контролира работата й. Новият кмет събира гилдиите и културните институции, за да проучи мнението им какво трябва да представлява закриването на Европейска столица на културата, докато във фондацията правят собствени планове за това. 

Най-големите институции под тепетата – театрите, операта, Народна библиотека „Иван Вазов”, организатори на фестивали, са получили покана за среща със Зико през другата седмица, за да обсъдят как да бъде сложена точка на мащабния културен проект. В същото време  екипът на фондацията работи по концепция за закриването. 

Факт е, че „Пловдив 2019” закъснява фатално да обяви какво ще бъде финалното събитие. Тепърва то ще бъде мислено като концепция, ще се организират артистите и екипите по реализацията му. Кога то ще бъде рекламирано и популяризирано в национален и европейски мащаб остава загадка.

Какво се случва и с каталога със събитията на инициативата през календарната 2019-а, също няма официална информация. Обичайно организаторите на Европейска столица на културата го представят още на откриването. Пловдив явно върви към обратния сценарий - да закрие културната инициатива с каталог за всичко, което трябва да анонсира през 2019 г.

В същото време другата Европейска столица на културата - Матера, е обявила 20 декември за финал на инициативата.