За втори път литература и кино се събират на CineLibri - единственият фестивал у нас, посветен на добрите примери за пътя на думите от белия лист до големия екран. Този път организаторите от издателство "Колибри" ще предложат на публиката не само първокласни литература и кино, но и преживявания, шеговито обединени под мотото "четвърто измерение“.

Фестът се открива на 5 октомври в зала 1 на НДК, на чиято сцена ще се качи безподобният, екстравагантен, непредвидим писател Фредерик Бегбеде. Той ще получи първата почетна статуетка CineLibri за умението си да превежда думите в образи, без да отстъпва от своето верую – да провокира и скандализира публиката, съобщават организаторите. След церемонията зрителите ще могат да видят и филма "Идеалът”, екранизация на издадения у нас бестселър на Бегдебе "Помощ, простете”. Фестивалът ще се провежда едновременно в няколко града в страната, като в Пловдив прожекциите ще бъдат в Лъки - Дом на киното. 

Киноманите ще имат възможност да видят една от най-обсъжданите и амбициозни екранизации – „Геният”, по впечатляващото произведение на Андрю Скот Бърг! Прожекцията е предвидена за 6 октомври, четвъртък, от 19:00 ч.

В програмата на CineLibri Пловдив влизат още: екранизацията на романа на Харпър Ли „Да убиеш присмехулник”, „Като гореща вода за шоколад” по бестселъра на Лаура Ескивел, скандалният филм на режисьора Жан-Жак Ано „Любовникът” и „За мишките и хората” – адаптация на една от знаковите истории от съкровищницата на американската литература. Не пропускайте „За любовта и сянката” с Антонио Бандерас и младата Дженифър Конъли! CineLibri Пловдив завършва достолепно – с шедьовъра „Обслужвал съм английския крал” на големия чешки режисьор Иржи Менцел, който е сред специалните гости на тазгодишното издание на фестивала.


Прожекции:
Геният - 6 октомври, четвъртък, 19:00 ч.
Шери – 7 октомври, петък, 19:00 ч.
За мишките и хората – 8 октомври, събота, 19:00 ч.
Да убиеш присмехулник – 9 октомври, неделя, 19:00 ч.
За любовта и сянката – 10 октомври, понеделник, 19:00 ч.
Като гореща вода за шоколад - 11 октомври, 19:00 ч.
Любовникът - 12 октомври, сряда, 19:00 ч.
Обслужвал съм английския крал – 13 октомври, четвъртък, 19:00 ч.

Билетите за всички филми и прожекции от програмата вече са в продажба на ticketportal и на касата на Лъки – Дом на киното! 

TrafficNews.bg