Ирмена Чичикова и Адина Пинтилие ще представят  в Пловдив филма „Не ме докосвай” – носител на престижната награда „Златна мечка” от Берлинале 2018. Лентата ще има ограничено разпространение из арт кината в България, пише PlovdivTime.bg. Под тепетата прожекциите са две в Lucky Дом на киното – на 3 февруари от 17 часа и на 5 февруари от 19 ч.

„Не ме докосвай” е със силно българско участие. Една от централните роли се изпълнява от пловдивчанката Ирмена Чичикова, а продуцент е Мартичка Божилова („Агитпроп”). Сред актьорския състав виждаме и името на Георги Налджиев, музиката е на Иво Паунов, при звукарите се откроява името на Веселин Зографов. Филмът е копродукция на Румъния, Германия, Чехия, България и Франция.

Художествено-документалната история, разказана от режисьора Адина Пинтилие, провокира полярни реакции на критика и публика – от възхита и ласкави отзиви, до неразбиране и отричане. Със сигурност историята, разказана в лентата, не оставя никого безразличен. 

„Не ме докосвай” се вглежда в това как можем да открием интимност по най-неочаквани начини и как да обичаме другия, без да изгубим себе си. Режисьорката и нейните герои предприемат дръзко пътуване към интимността. На границата между реалност и фикция „Не ме докосвай” следва емоционалното пътуване на Лаура, Томас и Кристиан с дълбоко съчувствен поглед към интимния им живот. Жадуващи интимност и същевременно дълбоко уплашени от нея, те се опитват да преодолеят старите модели на поведение, защитните механизми и табута, да срежат пъпната връв и най-накрая да се почувстват свободни.



„На 20 години си мислех, че знам всичко за любовта, за това как трябва да изглежда една здравословна интимна връзка, за това как функционира желанието. Сега, 20 години по-късно, след всичките опити и премеждия, които съм имала, всичките ми тогавашни представи постепенно изгубиха своята категоричност и с течение на времето станаха все по-сложни и обезпокояващо противоречиви. Като отражение на това мое лично пътуване „Не ме докосвай” е художествено изследване на човешкия копнеж и (не)способността ни да докосваме и да бъдем докосвани, да установяваме контакт“, разказва режисьорката Адина Пинтилие.



За филма й „The Hollywood Reporter” пише: „Безмилостна и завладяваща творба. Проникновен поглед към човешката сексуалност, поразяващ със своята интелигентност, самоувереност и оригиналност.” А Indiewire допълва: „Радикално човечен, смел трактат за странната (и често белязана от отчуждение) връзка, която човешките същества имат със собствените си тела.“ На другия полюс е рецензията на Гардиън, които определят филма като скучен.

Какъв е той в очите на българската публика, ще разберем в периода от 1 до 5 февруари, когато „Не ме докосвай” ще се срещне с ценителите на седмото изкуство у нас.