Държавата и Общинският съвет да се намесят в решаването на казуса с галерията на Дружеството на пловдивските художници, това призовават в свое писмо артистите, членове на ДПХ. То бе входирано вчера в деловодството на ОбС  с искане да бъде прочетено пред съветниците на сесията, пише PlovdivTime.bg.

В посланието си творците изразяват притеснения, че в крайна сметка на събореното място на ул. „Гладстон” ще изникне лошо подобие на галерия.

За проблема сигнализира председателят на ДПХ Снежана Фурнаджиева, която оповести, че след първия проект, представен публично от проектантите на  ГБС-Пловдив, приет от Експертния съвет по устройство на територията, но отхвърлен от гилдия и общественост, през ЕСУТ е минало ново задание за проект, също одобрено.

Осакатеният вариант  - скучен правоъгълник вече е узаконен като задание в заседание на ЕСУТ - набързо и тайно, с възможност да не минава на общинска сесия! Без обсъждане, без логично обяснение, с деформирани площи в натъпканото стъклено пространство - грозен и елементарен магазин, написа в социалните мрежи Фурнаджиева.

В същото време арх. Петкана Бакалова подготвяше нов вариант за визия, а концепцията бе представена на Камарата на архитектите в Пловдив.

Професионалната гилдия на архитектите тогава излезе с писмо, в което призова трите варианта за галерия на ул. „Гладстон” да бъдат представени на обществено обсъждане.

Опасенията на художниците са, че в крайна сметка вече се строи сграда по проект, който е направен набързо по модел на подобно здание в Холандия, но неподходяща за нуждите на ДПХ.

В писмото си до Общинския съвет творците припомнят, че средствата, които ще бъдат инвестирани в галерията, са държавни и е необходим по-сериозен контрол за какво се изразходват и какво в крайна сметка ще бъде построено на една от най-красивите пловдивски улици. Те очакват в казуса да се намеси и Министерството на културата, както и общинските съветници на Пловдив.

Споровете около галерията на Дружеството на пловдивските художници започнаха още след представянето на първата й визия. Тогава архитектите скочиха срещу решенията на проектанта арх. Тодор Узунов по отношение на част от фасадата. На Експертния съвет по устройство на територията бе препоръчано да се промени визията на предната част и особено на колона, която не бе одобрена от никого. Проектантите започнаха работа по промяна на фасадата. В този момент в работата се включи арх. Петкана Бакалова, към която се обърна "ГБС-Пловдив".

Фирмата се обърна към мен да направя два варианта - единият по-конвенционален и отговарящ на заданието, а другият - интерпретация на първото решение, която запазва основната идея, но е друг художествен образ. Това което разбрах, понеже ме нямаше дълго време в Пловдив, е че на Експертен съвет е минало ново задание и по-скоро предложение за нова виза, коментира арх. Бакалова. Вариантите изготвени от нея обаче не бяха представени публично поради клаузи в договора за конфиденциалност.

Свой вариант – премахвайки предната част на сградата, предложи Иван Тотев, притеснен от отрицателните становища на архитектурната гилдия. 

Този вариант е на сграда - скучна, правоъгълна като магазин или гара, заяви на среща с архитектите Снежана Фурнаджиева. 

Тя обясни, че от ГБС Пловдив са изразили съмнение, че сумата, заложена за реализация на проекта, няма да стигне за строежа на варианта, харесан от художниците и изготвен от арх. Бакалова. Артистите отговориха, че държат на новия проект на арх. Бакалова и са готови да съберат допълнителни средства, ако се окаже, че е по-скъп от заложената в инженеринга сума.

В писмото до Общинския съвет  художниците уточняват, че вече са намерени фирми, които с материали ще помогнат за построяването на хубава галерия. Има осигурени необходимите квадратни метри от шумоизолиращ  гипсокартон и стъкла за сградата.

За да бъде ясно обаче колко точно струва вариантът за сграда, изготвен от арх. Бакалова, те призовават да бъде подготвена количествена сметка, а трите варианта на сгради да бъдат изложени и коментирани публично.