Пловдивчани ще се борят за две пълни стипендии за участие в международен космически лагер в Турция с конкурс за есе или видео есе. За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години от Пловдив с интереси в науката, технологиите и владеят английски език, тъй като обучението ще се осъществява само на английски. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе до 22 април 2019 г. по една от следните теми:

Тема 1: Промени ли НАСА света за 60 години?

Тема 2: Екзопланетите - Нови светове

Тема 3: Изненада! Аз съм извънземно!

Конкурсът се провежда в рамките на сформираното през 2017 г. сътрудничество между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието. Стипендията покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването на децата (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара.

Обемът на творбите за конкурса не трябва да надхвърля 400 думи или 5 минути, а кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок на 22 април в 00:00 ч, а резултати ще бъдат обявени до 26 април 2019 г.  Двамата стипендианти ще имат възможност да се обучават в космическия лагер  заедно с връстници от цял свят

Space Camp Turkey e учебно-тренировъчен лагер, създаден през 2000 година по модел на NASA в Измир.

Лятната програма на Space Camp Turkey развива познанията на децата в науките астрономия, физика, математика, технологии, биология и други науки. Космическият център дава възможност на участниците да преминат през реална подготовка за мисия в космоса. Част от заниманията им включват работа с астронавтски костюми, пребиваване в изкуствена безтегловна среда, използване на тренажори за астронавти и на совалката Discovery, отглеждат растения в безпочвена среда и други.