На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион".

На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти, както и на индийското правителство.

Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който - по препоръка на делегатите, е включен в календара на ООН. На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също флагът и химнът на ромите.

Шествие към Паметника на незнайния воин ще се проведе днес в столицата по повод Международния ден на ромите. 

В катедралния храм "Света Неделя" ще бъде отслужена панахида за жертвите на ромския холокост. 

Конференция „Европейските фондове: възможности за подкрепа на ромската интеграция" ще се проведе в столицата. Форумът е организиран от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе" и Институт „Отворено общество" под патронажа на вицепремиера Ивайло Калфин. Форумът ще дискутира подкрепата на различните европейски финансови инструменти за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите 2012-2020.

Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация "Романо юнион". 

TrafficNews.bg