Пловдивският художник Атанас Хранов получи приза  за живопис на Националната изложба - биенале "Приятели на морето" - Бургас. Експозиция в  бургаската Художествена галерия, бе открита вчера, а кметът Димитър Николов връчи наградите на победителите в различните категории.

Призьорът Атанас Хранов каза, че обича Бургас, който е аристократичен и прекрасен град. Той добави, че, ако не е жител на Пловдив, с радост би станал бургазлия. Освен това той има дълбока връзка с морето, тъй като голямата му любов е ветроходството. Картината е от цикъла "Халдейците", вдъхновен от плаванията му. 

Биеналето за съвременно българско изкуство е с дългогодишна традиция и в него участваха близо 180 артисти. Национална изложба "Приятели на морето" се ражда през 1968 година с името "Приятели на слънчевият бряг", но по-късно е преименувана. Това е първата извънстолична национална изложба. Провежда се ежегодно до 1984-та, когато е последното издание в стария формат. След 20-годишно прекъсване, през 2004 година се възстановява като Национална изложба - биенале "Приятели на морето".  Девет членно жури с председател проф. Ивайло Мирчев от НХА е одобрило участието в биеналето за съвременно българско изкуство на 180 автора от цялата страна с 228 техни творби от областта на живописта, графиката, скулптурата. Кметът Димитър Николов обяви, че за него е чест и привилегия да присъства на откриването на такъв грандиозен форум. 

След края на изложбата община Бургас откупува творбите на победителите и те стават част от фонда на градската Художествена галерия. Това е втората творба на пловдивския художник, която става собственост на галерията. 

Очевидно Бургаската община не дели творците на свои и чужди и цени съвремените български артисти. 


TrafficNews.bg