Хамлетовият въпрос „Да бъдеш или да не бъдеш” прозвуча на  34 езика на празника, посветен на майчиния език в Малката базилика. Събитието бе част от световната инициатива, която се отбелязва на 21 февруари.

На земята се говорят 6000 езика. 2500 от тях са загиват. 33 са езиците, които се говорят на нашия континент Европа. Международният ден на майчиния език се отбелязва днес заради събитията от 1952 г., когато в Дака загиват много студенти, излезли на улицата да бранят родната си бенгалска реч, разказаха водещите Деляна Лукова и Николай Райшинов.  

В Пловдив благодарение на учениците от трите езикови гимназии, на студентите от Медицинския, Пловдивския и Аграрния университети, на представители на различните етноси, Хамлетовите думи „Да бъдеш или да не бъдеш – това е въпросът“ прозвучаха всички езици, които можем да чуем в града под тепетата. Гостите на празника го чуха дори на монголски, персийски, японски, сесото, креолски, корейски. Финалът на езиковото пътешествие сложи фразата, изречена на жестомимичен език.

Международният ден на майчиния език продължи с концерт с участие на различните етноси. Вълнуващо за всички бе изпълнението красивата Йорданка Бъгова, която представи България Мис Тих свят в Чехия. Талантливото момиче танцува вдъхновено, защото макар да не чуваше музиката, я носеше в сърцето си. Заедно с нея се изявиха и талантите от фолклорен ансамбъл „Тракийска младост“ към СУ „Любен Каравелов“, групата за турски фолклор „Зейбеклер“ със солист Росси, съставът на сдружение за култура „Ереван“, южноафрикански студенти от Аграрния университет, певците от Арт Войс Център, Симеон Чаушев, .

Ето какво видя фоторепортерът ни Румен Куртев на празника за Международния ден на майчиния език: