Истински културен фурор предизвика официалното откриване на най-новият дом за изкуство в Пловдив – галерия „Aeterna”. Арт пространството, приютило се в Безистена на Главната улица на града, събра десетки художници, културни дейци, бизнесмени и ценители на изкуството, които останаха очаровани от стилния интериор и прецизната селекция от картини. 

Домакин на тържественото откриване беше Стоян Даскалов, собственик на галерията и дългогодишен колекционер на произведения на изобразителното изкуство.

Изложението, което задоволи жаждата за естетическа наслада у посетителите, се състои изцяло от личната колекция от картини и пластики на Даскалов. Произведенията са само част от богатия фонд на колекционера и представят творчеството на класици и съвременни майстори на четката, сред които Генко Генков, Стоян Цанев, Тома Трифоновски, Янаки Кавръков, Найден Петков, Димитър Лалев, Енчо Пиронков, Георги Божилов, Георги Трифонов. Безспорен фаворит сред гостите стана минималистичната "Композиция в черно" от Стоян Цанев и над 10 души пожелаха да си тръгнат с нея. 

Арт пространството, закърмено с духа на таланта, е сгушено в полите на Сахат тепе само на две решителни стъпки от Главната улица на града. 

С изтънчен коментар-признание директорът на Градската художествена галерия в Пловдив Красимир Линков, който беше един от първите прекрачили прага на „Aeterna“, отбеляза стила и магнетизма на пространството.

„Първото нещо, което ми направи впечатление, когато влязох в галерията, беше че картините са поставени по-ниско от традиционното им място - не са на нивото на очите. Tова е намек да се поклоним пред изкуството“, сподели изкуствоведът.

Предстои настоящата експозиция, част от личната колекция на Даскалов, да краси стените на галерията още месец, а впоследствие той предвижда да представи две самостоятелни изложби на изтъкнати съвременни артисти.