Уникални артефакти са открити в една от разрушаващите се къщи в Стария град на Пловдив. На находка се се натъкнали няколко инстутиции, които са провеждали съвместна проверка по сигнал за рушащата се сграда на ул. „Петко Р. Славейков“ 32, известна като къщата на Хаджи Драган Калофереца. Открити са оригинални стенописи, свалени от сгради - паметници на културата в Южна България, за което кметът на район „Централен“ Георги Стаменов веднага е сезирал Министерството на културата.

В постройката, която в момента е частна собственост, се е помещавал и филиал „Тракия“ на тогавашния Национален институт за паметници на културата /НИПК/, сега преименуван на НИНКН. 

При проверката по съвсем различен сигнал - за рушаща се сграда. Комисия от 5 експерти влиза в сградата и се натъква на находките. В дървени шкафове на приземния етаж откриват стелажи, върху които са поставени фрагменти от фрески, рисувани върху сгради и църкви-недвижими културни ценности.

Сред тях са стенописи от църквата в с. Енина, метоха в Асеновград, къща „Аргириади“ , Копринковата къща в Карлово, Павловата къща в Калофер, Джамовата къща в Брацигово, Ориенталската сладкарница на Джумая джамия, Мулетаровата къща в Пещера и от сгради в Старинен Пловдив на ул. „4-ти януари“, ул. „Артин Гидиков“ , ул. „Петко Р. Славейков“,  ул. „Стамат Матанов“ , ул. „Васил Кънчев“, от Стара Загора, Долно градище и други, които все още не се идентифицират.

Припомняме, че TrafficNews предупреди за изключително критичното състояние на забележителната къща още в началото на годината. Вижте повече тук:

Къщата на хаджи Драган Калофереца в Пловдив – декор за филм на ужасите СНИМКИПреди години в сградата се помещаваха реставраторите и специалистите от НИПК

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов е приел присърце идеята на арх. Слави Славов, след реставрацията възстановените стенописи да бъдат изложени в новата галерия „Капана“ на малката Главна под мотото „Спасено от Пловдив“.

„Радвам се, че допринесохме за разкриването и опазването на тези оригинални стенописи, които са  част от българското културно наследство. Ще направя всичко възможно след реставрацията, те да бъдат експонирани в изложба, за да станат достояние на повече хора“, коментира Георги Стаменов.

В инспекцията, инициирана от кметът на "Централен" са участвали главният архитект на района Петър Петров, регионалният инспектор за Южен централен район в Главна дирекция „Инспекторат и опазване на културното наследство“ към Министерство на културата арх. Слави Славов, главният експерт в Дирекция Експертни и методически дейности в НИНКН арх. Жана Джугаланова и шефът на ателие за консервация и реставрация към ОИ „Старинен Пловдив“ Христина Цветкова, отива на адреса по сигнал за рушаща се сграда.