Готов декор за филм на ужасите е днес къщата на Драган Калофереца, позната ни още като Дома на реставратора в Стария град, сигнализира д-р Елена Радева Николова от асоциация Art Gallery Constantin France.

Пловдивчанката живее от 20 години във Франция, но е силно свързана с родния си град културата му. Art Gallery Constantin France  е призната от френската държава за асоциация с обществена значимост за културен обмен. Основната й цел е популяризиране на европейската култура и изкуство. Елена Радева е в Пловдив в момента във връзка с откриващия уикенд на инициативата Европейска столица на културата.

Ето какво написа тя и какви снимки  на една от знаковите пловдивски къщи в Стария град изпрати, където преди години се помещаваха реставраторите и специалистите от НИПК – Националния институт за паметници на културата:

„Пловдив, паметник на културата с национално значение - прекрасната възрожденска сграда зее отворена, стопанисвана от неизвестен собственик и "Добринка" от някакъв фонд, за които съседите не знаят нищо. Прогнилата дървена врата с ръждясала ключалка е “уж” подсилена със закован пирон, като в тялото на Христос. Снимките са правени с личен телефон,след като при случайна разходка намерих вратата отворена, очевидно вътре се приютява също толкова неизвестен обитател. Очаквах да ме посрещне самата мис Хавишам и дори да намеря труп на замръзнал клошар или наркоман. Чудо е, че още не е опожарена както тютюневия склад...  Коментарите са излишни, задавам си въпрос това ли е заслужила тя и ми се иска да плача - за себе си и за цяла България“.

Историята с Къщата на реставраторите е дълга и пълна със скандали. Построена в периода 1848-1850 г., великолепната възрожденска сграда е обявена за национален паметник на културата през 1995 г. Архитектурно-строителният и художествен обект се намира на ул. „Петко Р. Славейков“ 32.  

Въпреки безспорната ценност на къщата с мааза на Хаджи Драган Калофереца, през 2005 г. стана ясно, че Министерство на културата - със заповед на тогавашния министър проф. Божидар Абрашев, я е продало за 440 000 лева на частната фирма "Сириус трейд" ЕАД с управител Невен Станчев. Така трите постройки, големият двор със старинен кладенец се връщат в частни ръце, след като през 1960 г. имотът е одържавен и дълги години се ползва за нуждите на реставраторите в Пловдив и за местния клон на НИПК.

След като започва да действа законът „Лучников“ наследниците в лицето на Снежана Стаменова предявяват претенции за сградата. Тя иска от съда да признае, че е собственица на наследството на половината от идеалната част на имота в архитектурния резерват. Парадоксът е, че в момента на продажбата делата за делба срещу Община Пловдив, държавата, „Реставрация“ ЕАД и Министерство на културата продължават. Започнали са от 1993 г. и се прехвърлят между различните инстанции. Заради скандала тогава, Нина Чилова уволни директора на "Реставрация" ЕАД, макар че продажбата е станала точно през Министерство на културата.

Дългата сага с къщата продължава и днес, но този път заради безстопанствеността и разрухата. Според интерактивната карта за паметници на културата на сайта на общината къщата е държавна собственост. Съседите обаче твърдят друго – че тя отдавна е в частни ръце, а новите собственици не се вълнуват от състоянието й.

Медията ни се свърза с архитекта на район "Централен" арх. Петър Петров, който е силно ангажиран с архитектурното наследство на Пловдив. Той каза, че ще проучи случая.

Снимки: Асоциация Art Gallery Constantin France