Уникална кукла от японската театрална традиция Бунраку ще видят зрителите на премиерата на спектакъла „Принцът на морето и принцът на земята” на Кукления театър в Пловдив на 21 април от 19 ч.  Представлението е част от мащабния проект „Духът на японската кукла” на куклениците под тепетата в партньорство с фондация EU Japan Fest и фондация „Пловдив 2019”.

Бунраку куклата е изработена от един от най-големите майстори в Япония – Арата, след като режисьорът на спектакъла Елена Панайотова дълго и упорито го убеждавала да приеме поканата.

Беше изключително сложна задача, защото с представлението си ние ще разкажем история от 5 век, в която се разказва историята на двама братя. От  любовта на единия - принца на земята  с принцесата на океана, се ражда първият японски император. В същото време традицията на театър Бунраку датира от 17 век. Поради тази причина ни отказаха да облекат куклата, защото е няма как дрехите да са автентични, разказа Елена Панайотова, режисьор на спектакъла. Заедно с нея в представлението ще се включат 8 актьори, които работят с куклите, един разказвач и един музикант. Сценограф и костюмограф е Юлияна Войкова-Найман, композитор – Асен Аврамов, а хореограф - Хисако Хорикава.

Японката пристига другата седмица и освен работата си с трупата на пловдивчани, ще представи спектакъла си  „Танцът днес- тяло и пространство" на 29 март от 19 ч.  След 20 години японката се завръща на сцената на кукления театър под тепетата след запомнящо се участие в рамките на Пловдив-европейски месец на културата през 1999 г. По-късно Хурикава преподаваше на възпитаниците на Христо Церовски в Пловдивския университет.

Хисако Хурикава ще води  двудневно творческо ателие за танцьори и актьори „Тяло и Танц“, което ще се проведе на 30 и 31 март от 10 часа в Дома на културата "Борис Христов".

Празникът на японската култура под знака на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 продължава през септември. Тогава ще се проведе Седмицата на японското куклено изкуство на тема „Духът на японската кукла” в периода от 21 до 28 септември в Пловдив и София.

На 21 септември куклениците под тепетата посрещат спектакъла „Топография на японската кукла”  на театър „Пук „ и групата Хачиоджи Курума-Нишкава Коруо от Токио.  В следващите два дни в Пловдив и в София отново ще бъде представен „Принцът на морето и принцът на земята”.

Най-интересното събитие в рамките на есенната програма е гостуването на националния театър Бунраку от Осака на 28 септември на сцената на Държавен куклен театър-Пловдив. Това е първото гостуване на легендарната трупа под тепетата и второ след гастрола им в София преди 10 години.

Японските артисти  ще представят пред зрителите уникалната куклена традиция Бунраку, която има 400-годишна история и e под закрилата на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство на човечеството.