Забележителна колекция от творби на съвременни български автори посрещна дебютно своите гости в галерия "Аетерна" в Безистена на Главната. Първата картина, откупена от млад пловдивски бизнесмен, бе на художника Георги Симов, който вчера имаше рожден ден. 

Част от картините са от депото на собственика на галерията Стоян Даскалов, други платна са предоставени от техните автори. Крайният художествен сет предизвика възхищение сред сериозни ценители на изкуството като галериста Димитър Инджов и предприемача Христо Чиплаков. 

"Тази колекция не обединява нищо друго освен волята на галериста и желанието му да участва в съдбата на тези картини и косвено в съдбите на техните автори. Всяка творба има свой път. Галеристът, галерията , публиката и бъдещите притежатели са част от този път. В тази зала се срещаме с повече или по-малко известни художници. Разглеждайки картините се сещам за мощното присъствие и гръмогласност на Йоан Левиев, скромността и ранимата чувствителност на Атанас Яранов, внушителната фигура и плътния дълбок глас на Димчо Павлов, смущаващата откровеност на Ванко Урумов, усмивката и лекотата в поведението на Захари Каменов, строгия силует и интелектуално присъствие на Ивайло Мирчев, за експериментаторът Станислав Памукчиев, както и финия усет към природата и жените на Георги Симов", каза директорът на Градската художествена галерия Красимир Линков, който бе и куратор на изложбата. 

В залата има платна на Петко Ломски, Димитър Манолов, Маргарита Денева и други съвременни художници.