Ето какво е нужно:

  • смокини - 500 г
  • краве масло - 200 г
  • захар - 250 г
  • яйца - 4 бр.
  • извара - 150 г нискомаслена гладка
  • брашно - 300 г
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 1 бр.

Как да го приготвите:

Смокините се измиват и нарязват на шайби, като дръжките и крайчетата им не се използват.

Нареждат се в тава, покрита с хартия за печене. Отгоре смокините се поръсват с две супени лъжици захар.

В купа се разбиват омекналото масло и захарта на пухкав крем. Едно по едно към тях се прибавят яйцата. Щом се разбият хубаво, се добавя изварата, ванилията, лъжица по лъжица пресятото брашно и бакпулвера.

Получава се гъсто кексово тесто, което се разпределя върху смокините.

Смокиновият сладкиш се пече на 180 градуса около 45 минути или до готовност.

Сервира се парче сладкиш със смокини и извара обърнат и по желание поръсен с пудра захар.