Продукти:

  • 2 ч.ч. брашно от нахут
  • 1 ч.л. смлян кимион
  • 1/2 ч.л. семена ким
  • 2 ч.л. сол
  • 1 1/2 ч.ч. хладка вода
  • 1/4 ч.ч. зехтин
  • 1 глава кафяв лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1/4 ч.ч. нарязани пресни подправки - риган, мащерка, розмарин

 Начин на приготвяне:

  1. Сипете брашното в купа и оформете кладенче в него. В него добавете смления кимион и разбъркайте леко. Добавете водата на тънка струйка, като разбърквате с брашното. Важно е да не се получат бучки в сместа. Ако е необходимо, прецедете сместа през цедка, за да стане напълно гладка. Покрийте с ппрозрачно фолио и поставете в хладилник.
  2. Загрейте 2 с.л. зехтин в тиган. На умерен или слаб огън запържете нарязания на тънки полумесеци лук за около 8-10 минути, като го разбърквате през 2-3 минути. Добавете семената ким. Лукът трябва да се карамелизира и да стане златистокафяв. Две минути преди готовност, добавете смачканите с преса скилидки чесън. Разбъркайте. добавете нарязаните подправки и отново разбъркайте. Дръпнете сместа от огъня и оставете да изстине.
  3. Добавете охладения карамелизиран лук с подправки към тестото за питките. Разбъркайте внимателно. Добавете и 1/4 ч.ч. зехтин и овкусете със сол. Разбъркайте.
  4. Загрейте тиган за палачинки. Сипете няколко капки зехтин и с помощта на две лъжици оформете две малки питки. Пържете по 1-2 минути от всяка страна. Поднесете питките от нахут към къри.

 Рецепта от: Джъстин Скофийлд