Тази шоколадова торта е толкова сочна и мека, че няма да имате нужда от крем или заливка. Освен това, основната съставка са тиквичките.
Относно блата:
240 грама настъргани тиквички (една по-голяма тиквичка)
150 грама брашно
35 грама какао, неподсладено
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
малко сол
2 яйца с размер L
120 грама захар
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
60 милилитра масло
80 милилитра мляко
90 грама шоколадови капки или парченца шоколад
За шоколадовата глазура:
20 грама шоколадови капки или тъмен шоколад
45 грама масло
1/2 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 супена лъжица глюкозен сироп
Освен това:
шоколад за декорация
Начин на приготвяне:
Блат:
Включете фурната на 180 ° C. Пригответе тавичка за хляб с размери 25 х 12 см, поставете хартия за печене на дъното и намажете краищата.
Измийте тиквичките, отстранете краищата и ги настържете на ренде с по-големи зъби. Оставете настърганите тиквички. Не източвайте излишната вода (освен ако няма твърде много вода, отстранете тази вода, но не я изстисквайте допълнително).
В отделна купа смесете брашно, какао, бакпулвер, сода и сол. Оставете ги настрана.
В нова купа, в която по-късно ще комбинирате всички съставки, смесете яйцата, захарта, екстракта от ванилия, маслото и млякото.
Разбъркайте с бъркалка.
Добавете сухите съставки (в купата с брашното), разбъркайте всичко с шпатула и накрая смесете настърганите тиквички и шоколадови капки или парченца тъмен шоколад.
Прехвърлете сместа в подготвената форма и печете 35-40 минути или докато клечката за зъби, която сте поставили в средата, излезе суха.
Оставете тортата във формата за 10 минути, след което внимателно я прехвърлете в хладилника.
Шоколадова глазура:
Напълнете наполовина с вода малка тенджера и оставете да заври. Междувременно начупете шоколада на по-малки парченца.
Прехвърлете шоколада в топлоустойчив съд и го поставете върху тенджерата с вода. Разтопете шоколада, като разбърквате от време на време. Можете също да разтопите шоколада в микровълнова фурна.
Сега добавете нарязаните на кубчета масло и разбъркайте, докато се разтопи напълно.
Накрая смесете глюкозния сироп и екстракта от ванилия.
Изсипете глазурата върху охладената торта. Когато глазурата стегне, украсете тортата с черни или бели парченца шоколад.
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква