Една рецепта, с която да зарадвате себе си и близките си за празниците.. а защо не и още тази вечер?
В сладкарството, за разлика от живота, всичко трябва да бъде точно премерено. Затова си приготви :
За лешниците:
- 105 г бланширани лешници
- 80 г вода
- 110 г захар
За карамела:
- 315 г пълномаслена течна сметана (35%)
- 1 шушулка ванилия
- 160 г захар
- 55 г течна глюкоза
- 130 г безсолно масло
- 20 г мед
- 3 г сол
- 1 г сода бикарбонат
След като всичко е готово, но най-вече ти, можеш да преминем към основната рецепта. (Няма да ти се сърдим, ако вече си хапнала малко лешници набързо!) Каквото и да стане накрая, не забравяй да се забавляваш. Успех!
1. Нарежете лешниците на едро и ги разстелете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 12-15 минути.
2. В тенджера сипете захарта и водата и изчакайте сместа да заври. Добавете лешниците, разбъркайте и варете още 3 минути. Прецедете лешниците през цедка. (Сиропът може да съхранявате в хладилник до 2 месеца.) Разстелете лешниците в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за 20 минути.
3. В касерола сипете течната сметана и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете сметаната почти да заври.
4. В голяма тенджера сипете захарта и изчакайте да се разтопи до светлозлатист карамел. Изсипете горещата сметана при разтопената захар. След това добавете глюкозата и меда. Бъркайте сместа докато достигне температура от 118 градуса. Ако не разполагате с термометър, пригответе си купа с леденостудена вода и когато сипете в нея 1 ч.л. от карамела, трябва да можете да вземете парчето и да го разтегляте. Добавете сол и сода бикарбонат и разбъркайте. Начупете лешниците и добавете и тях. Разбъркайте.
5. Напръскайте по-дълбока тавичка с мазнина и постелете хартия за печене, като оставите да стърчи и над стените. Изсипете сместа в нея и я разстелете равномерно. Оставете на стайна температура, докато се втвърди. След това нарежете на квадрати.
Рецепта от: Джъстин Скофийлд
Още от категорията
Есенна рецепта за спагети със сос от тиква