Една рецепта, с която да зарадвате себе си и близките си за празниците.. а защо не и още тази вечер? 

В сладкарството, за разлика от живота, всичко трябва да бъде точно премерено. Затова си приготви : 

За лешниците:

  • 105 г бланширани лешници
  • 80 г вода
  • 110 г захар

За карамела:

  • 315 г пълномаслена течна сметана (35%)
  • 1 шушулка ванилия
  • 160 г захар
  • 55 г течна глюкоза
  • 130 г безсолно масло
  • 20 г мед
  • 3 г сол
  • 1 г сода бикарбонат

След като всичко е готово, но най-вече ти, можеш да преминем към основната рецепта. (Няма да ти се сърдим, ако вече си хапнала малко лешници набързо!) Каквото и да стане накрая, не забравяй да се забавляваш. Успех!

 

1. Нарежете лешниците на едро и ги разстелете в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса 12-15 минути.

2. В тенджера сипете захарта и водата и изчакайте сместа да заври. Добавете лешниците, разбъркайте и варете още 3 минути. Прецедете лешниците през цедка. (Сиропът може да съхранявате в хладилник до 2 месеца.) Разстелете лешниците в плоска тава, постлана с хартия за печене. Печете на 160 градуса за 20 минути.

3. В касерола сипете течната сметана и добавете остърганата вътрешност на шушулката ванилия. Оставете сметаната почти да заври.

4. В голяма тенджера сипете захарта и изчакайте да се разтопи до светлозлатист карамел. Изсипете горещата сметана при разтопената захар. След това добавете глюкозата и меда. Бъркайте сместа докато достигне температура от 118 градуса. Ако не разполагате с термометър, пригответе си купа с леденостудена вода и когато сипете в нея 1 ч.л. от карамела, трябва да можете да вземете парчето и да го разтегляте. Добавете сол и сода бикарбонат и разбъркайте. Начупете лешниците и добавете и тях. Разбъркайте.

5. Напръскайте по-дълбока тавичка с мазнина и постелете хартия за печене, като оставите да стърчи и над стените. Изсипете сместа в нея и я разстелете равномерно. Оставете на стайна температура, докато се втвърди. След това нарежете на квадрати.

 

Рецепта от: Джъстин Скофийлд